Píseň Falling Slowly zůstává v nominacích na Oscary

Praha - Zpěvačka a pianistka Markéta Irglová bude soutěžit o americké Oscary. Zůstává tak nadále spolu s irským zpěvákem Glenem Hansardem v nominacích na nejlepší filmovou píseň Falling Slowly z filmu Once. Rozhodnutí americké Akademie filmových umění a věd potvrdil České televizi Marek Irgl, otec zpěvačky.

Nominace skladby Falling Slowly z irského nízkorozpočtového filmu Once, jejímiž autory jsou česká zpěvačka Markéta Irglová a Ir Glen Hansard, na ocenění Oscar v kategorii nejlepší píseň byla ohrožena poté, co se objevily informace, že skladba možná odporuje soutěžním pravidlům. Filmovou Akademii na to upozornil časopis Týden.

O prestižní cenu americké Akademie filmových umění a věd totiž mohou usilovat pouze písně, které vznikly výhradně pro konkrétní film a lidé je předtím nemohli slyšet.

Skladbu však již dříve na svých koncertech hrála Hansardova irská skupina The Frames, která patří k nejpopulárnějším souborům v této zemi. Hansard s Irglovou ji také již před dvěma lety vydali na soundtracku k Hřebejkovu snímku i na svém společném albu The Swell Season.