Festival Jeden svět zahájí 5. března šokující film z Konga

Praha - Zahajovacím snímkem jubilejního desátého ročníku mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět bude mimořádně působivý dokument americké filmařky Lisy F. Jacksonové nazvaný Kongo: hluboké ticho, odměněný zvláštní cenou poroty na nedávném festivalu v Sundance. Hlavní, pražská část přehlídky začne 5. března, festival se letos bude konat také na dalších 28 místech v republice.

Snímek vypovídající o téměř nepředstavitelném utrpení znásilněných žen ve válkou zbídačené Konžské demokratické republice zaujal organizátory svojí naléhavostí a důkladným pojetím americké režisérky, která se v minulosti sama stala obětí znásilnění. Lisa F. Jacksonová pátrá po příčinách současného jevu, kdy znásilnění není pouhým násilným aktem a vyjádřením okamžitého chtíče vojáků, ale stává se systémovým prostředkem k poražení a ponížení nepřítele. Jacksonová svůj film v Praze osobně uvede, během festivalu se bude po celé republice konat sbírka určená na pomoc v Kongu.

Desátý ročník festivalu je věnován disidentce Su Ťij, nositelce Nobelovy ceny míru, a lidem v Barmě, které utlačuje brutální vojenský režim. Oficiální zahájení se uskuteční 5. března v Pražské křižovatce, odsvěceném kostele sv. Anny, kde bude tradičně udělena cena Homo Homini za přínos v oblasti lidských práv za rok 2007, a současně také v kinech Lucerna a Světozor, kde budou probíhat další festivalové projekce.

Během 9 dnů bude v Praze uvedeno 138 dokumentů z téměř čtyřiceti zemí, vybraných z více než 1500 přihlášených snímků. Z pětice dokumentů nominovaných na Oscara jsou v programu Jednoho světa dva tituly - War/Dance a Taxi na temnou stranu. Regionální části festivalu potrvají až do konce dubna.

Tematické kategorie nabídnou například filmy o současných diktaturách, asijské snímky při příležitosti konání olympiády v Pekingu, filmy, klasickou britskou reportážní dokumentaristiku, současné francouzské dokumenty a v cyklu Umlčená svědectví české a německé trezorové snímky z 60. let minulého století. Tradičně se uskuteční i koncerty, semináře a výstavy fotografií.

Začátkem ledna začalo být na festivalovém on-line speciálu, umístěném na webu České televize, postupně zveřejňováno devět vítězných filmů předchozích ročníků; v plné délce jsou zde ke zhlédnutí do konce března.
„Jeden svět se vždy snažil být aktuální, reagovat na klíčové události ve světě a věnovat se tématům, která byla podstatná pro Českou republiku. V letošním roce bude program festivalu výrazně reagovat na některé klíčové události roku 2008. V tomto roce se slaví 60. výročí přijetí Všeobecné deklarace lidských práv na půdě OSN, v Číně se bude konat olympiáda a Česká republika se bude připravovat na předsednictví Evropské unie. To vše se odrazí v programu přehlídky,“ říká její zakladatel Igor Blaževič.

Vydáno pod