V Praze se poprvé pořádal Velký čínský novoroční koncert

Praha - V rámci svého evropského turné k příchodu nového lunárního roku, roku Krysy, vystoupil 1. února v Hudebním divadle Karlín tradiční čínský orchestr Kuang-tung.

Během koncertu mohli návštěvníci vidět tradiční hudební nástroje i čínské kroje speciálně navržené pro slavnostní příležitosti. Turné Velkého čínského novoročního koncertu se pořádá v Evropě již pojedenácté, v Praze se vystoupení konalo poprvé. Těleso čítající až 85 hudebníků vedl přední čínský dirigent Chu Ping-sü. Představili se také tři sólisté - hráč na čínskou loutnu pchi-pcha Čang Čchiang, hráčka na flétnu ti-c' Taj Ja a Li Cchun, který hrál na citeru ku-čchin.

Orchestr přivezl tradiční čínskou hudbu rodného kantonu Kuang-tungu. Podle pořadatelů melodie zachycují běžný život regionu a vyjadřují pocity a vášně obyčejných lidí.

Chu Ping-sü, dirigent orchestru, dodává: „Čínská hudba a nástroje mají dlouhou historii, trvající více než tisíc let. Náš orchestr má velkou barevnost, jak tradiční nástroje, tak např. trombón, housle nebo i klavír.“

Tradiční čínská hudba zachycuje drobné momenty života, pocity, vášně a životní zkušenosti, které nám přinášejí štěstí a uvolnění. Velký čínský novoroční koncert je v Číně velmi uznávaný a tamní média mu věnují velkou pozornost.

Nový lunární rok připadne na 6. února a Čína v něm vstoupí do znamení Krysy, čímž podle Číňanů začíná nový dvanáctiletý cyklus. Znamení Krysy se připisují vlastnosti jako ambicióznost, přirozená inteligence, pracovitost a nápaditost. Právě v tomto roce bude metropole Peking hostit olympijské hry.

Pořadatelé uvažují, že by rádi v budoucnosti se svými čínskými kolegy prohloubili spolupráci. Nevyloučili ani možnost, že by divadlo naopak hostovalo v Číně.

Velký čínský novoroční koncert se letos pořádal už v Luzernu, Mnichově, Antverpách, Brémách a Hannoveru. Po Praze se hudebníci chystají vystoupit ještě ve Vídni a Lausanne, zde také 6. února oslaví příchod čínského lunárního roku.