V novém filmu Milana Šteindlera jde doslova o život

Praha - Film režiséra Milana Šteindlera O život se v kinech objeví 7. února ve 36 kopiích. Hlavní hrdina v podání Vojty Kotka se zúčastní oslavy party studentů na lesní chatě. Řízením osudu tam zůstane sám s dívkou (ztvárňuje ji Dorota Nvotová), kterou vidí poprvé v životě. Prožije s ní vášnivou noc, pak už oba spěchají zpět do města pro pilulku proti početí. Do cesty se jim staví nečekané překážky, vše se komplikuje a oba zjišťují, co všechno mají společného.

„Česká kinematografie má hodně lidských a hořkosladkých komedií, které mi jsou blízké. Dlouho ale nevznikla komedie s nadsázkou, a o tu jsme se pokusili. Na natáčení komedie těšil, hlavně z důvodů, že to bude zábavné, musím ale přiznat, že nebylo. Například když jsme točili scény, kdy se hrdinové musí brodit bažinou v dešti a vichru, bylo mi herců opravdu líto,“ říká kromě jiného v rozhovoru pro ČT24 Milan Šteindler.


Pod scénářem jsou podepsáni Halina Pawlowská, Jiří Vejdělek a Tomáš Putna, závěrečné titulky nabízejí ještě jména Marka Dobeše a Richarda Malatinského, kteří spolupracovali jako dramaturgové. Podle režiséra měla Pawlowská roli jakési sjednotitelky. „Měla jsem k dispozici čtyři verze, které se v určitých momentech rozcházely. Dala jsem je dohromady a některé momenty rozvinula,“ upřesnila spisovatelka.

Podle výkonného producenta Miloše Rybáčka snímek vznikal 54 natáčecích dnů od června do září v Praze a okolí, rozpočet lehce překročil 30 milionů korun. V dalších rolích se objeví Bohumil Klepl, Robert Nebřenský, Ivana Chýlková a Bořivoj Navrátil. A protože jde i o komedii duchařskou, na plátně diváci uvidí spoustu triků včetně těch, odehrávajících se v ženském těle.


V jedné ze scén si Šteindler zahrál režiséra pornografických filmů a využil přitom i herce a producenta z této branže Roberta Rosenberga, který je od podzimu ve vazbě kvůli podezření z obchodování s lidmi. Šteindler s nadsázkou nevylučuje, že jde o součást reklamní kampaně k tomuto snímku.


V závěru filmu se oba hrdinové promění ve starce. „Byla to dokonalá práce maskéra, jsou to opravdu Kotek a Nvotová, není to žádný počítačový trik,“ upozorňuje Šteindler. „Až budu starý, budu na tento film rád vzpomínat. Už proto, že se v něm v jedné chvíli objevím i jako stoletý. Mám fotku a jsem zvědav, zda si budu třeba za 50 let alespoň trochu podobný,“ dodává Kotek.