Další Werichovy pohádky ožijí na filmovém plátně

Praha - Po velkém úspěchu dvou dílů animovaného loutkového filmu Fimfárum se připravuje další pokračování. První pohádku nazvanou O kloboučku s pérem sojčím točí režisérka Vlasta Pospíšilová.

34 160 pohybů animace a 180 trikových záběrů se vešlo do první dvacetiminutové nové pohádky loutkového Fimfára. Režisérka Vlasta Pospíšilová natočila už několik Werichových pohádek včetně té nejznámější - Lakomé Barky.

„Tohle je už moje pátá pohádka. Ty první čtyři pan Werich napsal o lidských slabostech, což vlastně nebyly pohádky. Až nyní, po mnoha letech, jsem se dočkala toho, že si mohu natočit opravdovou pohádku,“ říká k natáčení režisérka.

Nová pohádka O kloboučku s pérem sojčím vznikla na motivy Werichova příběhu Král měl tři syny. Vlasta Pospíšilová ji natočila se svým tradičním výtvarníkem Petrem Pošem. Zatímco režisérka Pospíšilová pohádku ve střižně dokončuje, teprve v přípravách je další Werichův příběh Rozum a štěstí.

„Protože celý film má v názvu …do třetice všeho dobrého, chtěli bychom zachovat onu magickou číslici. Film bude obsahovat tři pohádky,“ upřesňuje dramaturgický záměr producent filmu Martin Vandas.

První dva filmy loutkového Fimfára byly velmi úspěšné. Procestovaly svět a přivezly ceny například z festivalu v Moskvě. Poslední werichovský příběh, který chtějí filmaři natočit, je pohádka s názvem Jak na Šumavě vyhynuli obři. Třetí Fimfárum uvidíme v kinech příští rok.