Morávkův Višňový sad slibuje divadelní zážitek

Praha - Na 5. února je ohlášena premiéra Višňového sadu v Divadle na Vinohradech. V režii Vladimíra Morávka hraje hlavní roli Raněvské Dagmar Havlová. V dalších rolích vystupují například Andrea Elsnerová, Viktor Preiss, Martin Stropnický, Ilja Racek, který v roli komorníka Firse alternuje s Radovanem Lukavským. Na prknech "Vinohrad" se představí také herecká hvězda Klicperova divadla z Hradce Králové Pavla Tomicová.

Dramaturgie Divadla na Vinohradech Čechovovu hru charakterizuje jako příběh, který se točí kolem prodeje jednoho zanedbaného statku a zmarněných, a přitom tak komických osudů jeho obyvatel. Zabývá se také podstatnými otázkami, které klade moderní svět. Co je krásné a co praktické, co je a není užitečné, co je zvažování a co nerozhodnost? Vypráví o síle a únavě ze světa, o cti a podvodech, o trapnosti, nadějích a iluzích, o touze dorozumět se a také o lásce.

O náročné práci na slavné hře říká herečka Pavla Tomicová: „Zkoušení s Vladimírem Morávkem je vždy náročné. Nikdy nic neošidí, vyžaduje po hercích, aby si sáhli skoro až na dno. Má rád divadelní pravdu a expresivní hraní. Co se týče setkání s kolegy na scéně Divadla na Vinohradech, to oproti zkoušení náročné nebylo. Svým chováním mi moje hostování velmi ulehčovali.“

Režisér Vladimír Morávek svoje pojetí přibližuje: „Čechov psal Višňový sad jako svou poslední hru. Tedy s vědomím, že už je to nejspíš všechno, co má poznamenat na téma “člověk, láska a smrt„. Z jeho korespondence je patrné, jak mnoho mu záleželo na tom, aby se té hře rozumělo jako vaudevillu. Višňový sad je ten nejkrutější a nejsmutnější vaudeville, co znám.“

V rozhovoru s Jiřím Svobodou Tomicová v této souvislosti také vyzdvihla, že Morávek dává důraz na směšnost postav, když uzavřenou vnitřní bolest přetloukají lží. Slova tečou, aniž by cokoli vyjadřovala. „Z toho dokáže režisér Morávek vytěžit divadelně směšné situace,“ dodává herečka.

Vydáno pod