Restart – krize proměněná v šanci

Praha - Česká televize připravila nový dokumentární cyklus s názvem Restart. Mapuje cesty lidí, kteří se ocitli v životní krizi, zpátky k plnohodnotnému životu.

„Cyklus je desetidílný, každý díl vypráví o lidech, kteří prošli nějakou obtížnou životní situací. Pracovalo na něm pět režisérů. Ve většině příběhů je důraz kladen na naději a optimistické vyznění; režisérka Helena Třeštíková říká, že krize je šance a já jsem o tom hodně přemýšlela. Tento cyklus ukazuje, že šancí je mnoho, ale jako ve fotbalovém zápase, ne ze všech šancí padne gól. Náš cyklus je právě o proměněných šancích,“ říká Marie Šandová a dodává, že v tuto chvíli nedokáže říct, jestli tvůrci budou dále aktéry sledovat.

První díl odvysílá první program České televize v neděli 9. září od 22:05: Vůně benzínu aneb cesta od vozíku k motocyklu; příběh Lenky, jejíž zálibou byly silné motocykly. Režie Miloslav Kučera.

16. září 21:50: Proměna Pavly aneb cesta ke světlu; úspěšná manažerka v boji s rakovinou. Režie Daniela Gébová.

23. září 22:20: Jde o toho kluka aneb cesta z ulice k domovu; složitou cestu dívky Julie z dětského domova k domovu opravdovému a obyčejnému šťastnému životu mapuje režisérka Marie Šandová.

30. září 21:50: Jak jsem nepotkal ryby aneb cesta z duševní nemoci; Jiří Pavel, syn Oty Pavla, po svém otci podědil nejen spisovatelské sklony, ale i dispozici k duševnímu onemocnění. Režie David Vondráček

7. října 22:15: Okolnostem navzdory aneb cesta od úrazu k rodině; Simona na svatební cestě spadla z kola a její úraz měl dalekosáhlé následky. Snímek natočila režisérka Marie Šandová, která je zároveň autorkou myšlenky celého cyklu Restart.