Další ocenění pro film bratrů Coenů

Los Angeles - Thriller Tahle země není pro starý bratrů Joela a Ethana Coenů získal v sobotu večer v Los Angeles hlavní cenu Sdružení amerických producentů (PGA). Tento snímek o obchodu s drogami u americko-mexické hranice se tak podle tiskových agentur stává jasným favoritem v soupeření o Oscary, které se budou udělovat koncem měsíce.

Členové PGA, jejichž ocenění je tradičně považováno za věrohodný ukazatel pro Oscary, dali přednost filmu Tahle země není pro starý před komedií Juno, válečnou romancí Pokání a dramaty Michael Clayton a Až na krev, které také soutěží o prestižní zlaté sošky americké Akademie filmových umění a věd.

Snímek Joela a Ethana Coenových je označován za „drsný novodobý western“. Sklízel vavříny i při udílení Zlatých globů a cen amerického Sdružení filmových a televizních herců (SAG). Film, na jehož produkci se podílel Scott Rudin, získal osm nominací na letošní Oscary včetně těch v nejprestižnějších kategoriích pro nejlepší film a nejlepší režii.

Producenti také ocenili Ratatouille režisérů Brada Birda a Jana Pinkavy v kategorii nejlepší animovaný film, ve které rovněž soupeří o Oscara spolu se snímky Persepolis a Divoké vlny. V kategorii dokumentárního filmu vyzdvihli snímek Sicko, který o zdravotním systému v USA natočil Michael Moore.

Mnozí z členů Sdružení amerických producentů (PGA), které nyní film Tahle země není pro starý ocenilo, působí také v americké Akademii filmových umění a věd, jejíž 6000 členů hlasuje o Oscarech. Laureáti těchto nejvěhlasnějších cen světové kinematografie budou oznámeni v Los Angeles 24. února večer místního času (25. února ráno SEČ).

U televizní tvorby označili v sobotu členové PGA za nejlepší v kategorii dramatu seriál Sopránovi z dílny HBO a za nejlepší seriál v kategorii komedie 30 Rock od NBC.

Vydáno pod