Nové české dokumenty sledují emigraci, nezúčastněného diváka, porody doma i osudy tuleňů

Praha - Ke zviditelnění dokumentárního filmu se rozhodli přispět organizátoři show, na které filmaři uváděli ukázky ze svých připravovaných snímků za doprovodu členů Kabaretu Červená Fedma. Své filmy uvedly jak známé osobnosti české dokumentární scény, tak mladí experimentátoři.

„V poslední době stoupá množství dokumentárních filmů uvedených v kinech, přesto v současné době můžeme bez přehnaného pesimismu říct, že situace autorského dokumentárního filmu je složitá,“ říká Andrea Prenghyová z Institutu dokumentárního filmu, jednoho z pořadatelů setkání filmařů s veřejností.

Snímky, které budou mít premiéru do září 2008, představilo 12 filmařů. Helena Třeštíková uvedla časosběrný dokument René - český Villon, který vypráví příběh mladíka od jeho 18 let na životní cestě z kriminálu do kriminálu s krátkými intermezzy na svobodě. Snímek Olgy Sommerové Medela představuje charitativní projekt pomáhající v Guineji, Peru a Kambodži.

Situaci na české porodnické scéně sleduje ve svém snímku Porodní plán Kateřina Kačerovská. Režisérka hledá pozitiva i negativa postupů, které prosazují dvě proti sobě stojící skupiny - zastánci porodu jako lékařského výkonu a propagátoři přirozeného porodu. Autorka srovnává zdejší situaci se zahraničím.

Historie se současností se prolíná ve snímku Pavla Štingla Zpráva o Lodži. Filmař se vydal do bývalého židovského ghetta, které je ghettem i v současnosti. Událostí z minulosti se zabývá i Radim Špaček ve svém připravovaném snímku Vraždy v přímém přenosu, který rozebírá vraždu v New Yorku z roku 1968, která se odehrála před zraky 38 svědků, z nichž žádný nezasáhl - režisér zkoumá fenomén tzv. „syndromu nezúčastného diváka“.

Intimní pohled na novodobé československé dějiny zprostředkovává ve svém snímku Pražské volání režisér Tom Faierabend. V minulosti začíná také příběh amerického imigranta, režiséra animovaných filmů Gena Deitche, který ve snímku For the Love of Prague zachytil Janek Růžička.

Velmi subjektivním stylem je natočen další snímek zabývající se emigrací, dokument režisérky Margarety Hruza Domov, ve kterém autorka hledá na několika místech po celém světě svůj skutečný domov.

Do Jihoafrické republiky se v dokumentu Durban Poison vydává Keith Jones, na nedávnou minulost české politické scény jsou zaměřeny snímky Tomáše Kudrny Vládneme, nerušit! a Papírový atentát Radima Procházky. Posledním z představených snímků byla celovečerní „dokumentární bajka“ Mír s tuleni, ve kterém Miloslav Novák srovnává osud dvou slavných tuleňů.

Panel připravovaných dokumentů připravily spolu s Institutem dokumentárních filmů České filmové centrum a Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava.