Začala pražská Mezipatra s tematikou buřičství

Praha - V kině Světozor byla slavnostně zahájena pražská část letošního ročníku filmového festivalu s gay a lesbickou tematikou Mezipatra. Pražská část, která zahrnuje filmové projekce, konference i výstavy, potrvá do 11. listopadu, kdy budou uděleny ceny ve třech kategoriích. Následovat budou ozvěny festivalu v Olomouci, Bratislavě a Českém Těšíně.

Představení a doprovodné akce brněnské části přehlídky, kterou letošní festival začal, navštívily 3 tisíce diváků, největší zájem byl o unikátní projekce zahraničních snímků. V Praze jsou na programu projekce v kinech Oko a Světozor, přednášky v Goethe Institutu, výstavy v kině Světozor a Galerii Le Court i inscenace Bez kyslíku v Divadle v Celetné.

Festival udělí tři ocenění: Cenu odborné poroty pro nejlepší celovečerní hraný film, Cenu studentské poroty za nejlepší krátký film a Cenu diváků za nejlepší film. O uznání poroty bojují například režiséři Lisa Gornicková, která Mezipatra vyhrála v roce 2004, Švýcar Lionel Baier nebo Francouz André Téchiné.

Film 2015 (zdroj: ČT24)

Festival vznikl v roce 2000 pod názvem Duha nad Brnem, jeho pořadatelé z brněnského sdružení STUD se snažili přiblížit život jednotlivců lesbických, bisexuálních a transgenderových minorit, jejich osobitou kulturu a historii. V roce se přehlídka rozšířila do Prahy a stala se jednou z nejvýznamnějších kulturních a společenských akcí pro komunitu gayů a leseb. Pořadatelům se daří propojovat tuto minoritu s většinovou společností - z průzkumu publika posledních ročníků vyplynulo, že mezi návštěvníky byl stejný podíl heterosexuálů jako homosexuálů.

Podle Aleše Rumpela, ředitele festivalu, si organizátoři uvědomili, že se v České republice prosazuje obraz leseb a gayů jako spořádaných občanů, kteří žijí stejně jako mainstreamová společnost a touží po stejných právech a institucích. Takový obraz je velmi omezený a vyčleňuje anarchisty, genderové a sexuální experimentátory a každého, kdo nezapadá do norem slušné společnosti tržní ekonomiky a monogamních soužití. Proto zvolili za téma osmého ročníku buřičství.