Putovní cenu Erik si opět odnesli loutkáři z Plzně

Praha - Prestižní cenu Erik pro loutkářské soubory získali podruhé v řadě členové plzeňského Divadla Alfa. Odborná veřejnost ocenila jejich inscenaci pro dospělé nazvanou Krvavé koleno a jiné pohádky pro zlobivé, kterou na text Arnošta Goldflama nastudoval režisér Petr Vodička.

Třináct nejlepších inscenací profesionálních, nezávislých i amatérských souborů představila přehlídka Přelet nad loutkářským hnízdem, jež se konala v pražském Divadle Minor.


Goldflam se při psaní Krvavého kolena inspiroval vedle českých legend také ruskými, americkými, italskými či eskymáckými příběhy. Při sledování jeho sugestivního pásma se mohou diváci nejen „strašlivě“ bát, ale i zasmát, neboť konfrontace víceméně tragických příběhů s realitou zvoleného prostředí působí parodicky. Rámec inscenace navíc nastoluje otázku o postavení a šancích dítěte v „šíleném“ světě dospělých.

Loni byli Plzeňané odměněni za úspěšnou maňáskovou variantu Tří mušketýrů, která získala doma i v zahraničí 16 trofejí.
Ocenění dostalo název podle jména významného loutkářského režiséra, dramaturga, teoretika a pedagoga Erika Kolára, který žil v letech 1906 až 1976. I když dal výtvarník Jaroslav Doležal ceně podobu ptáčka, dílo prý loutkáře Kolára z profilu trochu připomíná.

„Erik však není cenou festivalu, ale výročním oceněním práce loutkářů, které se uděluje na základě ankety odborné veřejnosti,“ upozornila Nina Malíková, ředitelka festivalu.

Vydáno pod