Víkend otevřených dveří v Hrzánském paláci, Senátu, Sněmovně či Nostickém paláci

Praha - Poprvé v historii otevřel veřejnosti své brány Hrzánský palác na pražských Hradčanech. Nenápadná budova v Loretánské ulici slouží od roku 1960 k reprezentačním účelům premiéra a vlády. Součástí prohlídky po oba volné dny bude i výstava Symboly republiky.

„Poprvé budou společně vystaveny nejdůležitější dokumenty zahraničního a domácího odboje proti Rakousko-Uhersku, Masarykova Washingtonská deklarace a Rašínův první československý zákon,“ informoval ČTK úřad vlády.

Prozatímní exilová československá vláda v čele s Tomášem Garriguem Masarykem, Edvardem Benešem a Milanem Rastislavem Štefánikem vyhlásila samostatnost Československa 18. října 1918, kdy v Paříži publikovala takzvanou Washingtonskou deklaraci. V textu adresovaném prezidentu a vládě USA odmítla autonomii českého a slovenského národa ve federalizovaném Rakousko-Uhersku.

První zákon samostatného Československa, který vyšel zásluhou prvního československého ministra financí Aloise Rašína, zněl: „Lide československý, vše, co podnikáš, podnikáš od tohoto okamžiku jako nový svobodný člen velké rodiny samostatných svobodných národů“.

Výstava v Hrzánském paláci se věnuje oficiální československé a české státní symbolice. Mezi státní znaky patří velký a malý znak, státní barvy, vlajka, prezidentská standarta, státní pečeť a hymna. Na výstavě spolupracovaly Národní archiv, Národní muzeum, prezidentská kancelář a archiv Poslanecké sněmovny.

Součástí dnů otevřených dveří je také výstava fotografií Herberta Slavíka, která dokumentuje první rok vlády a zahraniční politiky Mirka Topolánka. Odborní průvodci budou návštěvníky informovat o historii a architektonickém vývoji Hrzánského paláce. Vládní budova je otevřena i v neděli od 10:00 do 17:00.

Hrzánský palác slouží především k přijímání zahraničních návštěv - zvenku nenápadný dům totiž skrývá honosný interiér. Z jeho terasy je také působivý pohled na Prahu, který čeští premiéři často ukazují svým hostům. V době záplav v roce 2002 se stala budova ležící mezi Pražským hradem a Černínským palácem dočasným útočištěm pro kabinet, když jej velká voda donutila opustit Strakovu akademii, hlavní sídlo vlády a premiéra.

V letech 1894 až 1896 v „Hrzánu“ bydlel Masaryk s rodinou. Zázemí tu našel i malíř Jan Slavíček. Od roku 1960 slouží Hrzánský palác reprezentačním účelům vlády.

V neděli 28. října, kdy si Češi připomenou 89 let od založení samostatné republiky, se veřejnosti tradičně otevřou i budovy Poslanecké sněmovny a Senátu na Malé Straně.