Mizející Praha objektivem Jana Reicha

Praha - Oprýskané domy se starými reklamními nápisy, dílny, přístavy a další dnes už neexistující pražská zákoutí fotografoval v letech 1973-79 Jan Reich. Pořizoval umělecké snímky, které dnes už mají i dokumentární hodnotu - ukazují, jak vypadalo město před moderní přestavbou.

Jan Reich se narodil v roce 1942. Do roku 1965 vystřídal různá zaměstnání, z nichž asi nejinspirativnější bylo angažmá v cirkusech Evropa a Kludský. Jako cirkusový dělník projel celou Evropu, a především začal fotografovat. Po absolvování FAMU – obor umělecká fotografie se profesi fotografa věnoval naplno.

Nejproduktivnější léta prožil Jan Reich v době normalizace, což se odrazilo v jeho tvorbě. Pro obživu vytvářel barevné pohlednice Prahy, na kterých neměl šanci uplatnit osobité a tvůrčí vidění hlavního města. Pohlednice musely být krásné, slunečné, bezproblémové. Oproti tomu ve své volné tvorbě dával Reich vždy přednost černobílé fotografii, která pro něj měla větší výpovědní i uměleckou hodnotu.

Jako reakce na „oficiální“ snímky Prahy vznikl v sedmdesátých letech soubor černobílých fotografií pražských čtvrtí a starých periferií. Většina záběrů vznikla v Holešovicích, Libni a na Smíchově. Pod názvem Mizející Praha byl soubor knižně vydán v roce 2000.

„Jsou to místa, které si pamatuji z poválečných dob, což už je hrozně dlouho. Za tu dobu je přirozené, že se město změnilo, periferie s ohradami zmizely a nahradilo je něco jiného. Praha byla tehdy taková lidská, jezdili tu třeba pošťáci s koňmi, život byl pomalý, klidný. Teď je Praha na mě moc hektická,“ říká ke svým snímkům Reich.

Instalace obsahuje 122 černobílých fotografií. Výstava v sále 8 Muzea hl. města Praha potrvá do 11. listopadu 2007.