Plačky, nový projekt režisérského tandemu Skutr

Praha - Tradiční oplakávání mrtvých, tzv. plačky, jsou námětem nového autorského divadelního projektu, který má premiéru 20. září v Divadle Archa. Představení Plačky je dalším projektem režisérského dua Skutr.

Starý a nový svět, kde se střetávají naše tradice, se od sebe liší. Zvyky a způsob života našich předků a současného světa jsou jiné. Představení Plačky se vrací k tradicím a navíc otevírá téma smrti.

Martin Kukučka, jeden ze dvou režisérů SKUTRu, říká o vzniku představení: „Zajímalo nás, jaké to je, když my, lidé z města, přijdeme za starým člověkem, kterého neznáme, a najednou ho uvidíme mrtvého. Jak budeme reagovat na smrt?“ Lukáš Trpišovský, druhý režisér, dodává: „Tady se dotýkáme toho obecného, co v nás je. Hraje se o tradici, ale ne té konkrétní, rodinné, ale dejme tomu o tradici obecné, slovanské.“

Do představení, které je založené především na pohybu, obsadili „Skutři“ do hlavních rolí Jakuba Prachaře a Rostislava Nováka.

„Je to, myslím, hodně nové představení, kde si každý najde, co chce. Témat je tam spousta a je to hodně navrstvené,“ přibližuje představení Jakub Prachař.

Pro režisérský tandem Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský, vystupující pod jménem SKUTR, jsou Plačky během 3 let už 7. premiérou. Na festivalu Letní Letná se o prázdninách zapojili do přehlídky tzv. nového cirkusu s představením Mistr a žák. Letošní rok zakončí premiérou v ostravském Divadle Petra Bezruče.