Magická bylina Mandragora ve Švandově divadle

Praha - Pražské Švandovo divadlo připravilo v premiéře nejslavnější komedii italské renesance Mandragoru, kterou v 16. století napsal Niccolo Machiavelli. Příběh o lidské hlouposti a pověrčivosti patří mezi nejhranější komedie. Ve Švandově divadle Mandragoru připravil režisér Daniel Hrbek.

Hra vypráví nejen a tom, jak snadné je někdy prožít milostné dobrodružství, když všichni kolem vás jsou ochotni přistoupit na to, že účel světí prostředky, ale i o tom, že není důležité, jak se věci doopravdy mají, ale jak zvenčí vypadají.

O aktuálnosti textu říká režisér Daniel Hrbek: „Na světě jsou pořád pokrytci. Stačí otevřít noviny. Netroufám si tvrdit, zda to je lepší nebo horší, myslím si, že je to pořád stejné.“

V příběhu o mladíkovi, který si umane dostat se za každou cenu do ložnice vdané ženy Lukrécie, hrají hlavní role Tomáš Pavelka, Jaroslav Šmíd a Stanislav Šárský.

„Já hraji postavu Libora, který je velmi přátelský, moc rád všem pomáhá, ale samozřejmě z toho chce něco mít. Takoví lidé jsou přece pořád,“ dodává ke své postavě herec Jaroslav Šmíd.

Příběh Mandragory Machiavelli umístil do slunné Florencie počátku 16. století. Ve Švandově divadle původní text výrazně zkrátili a nechali místo pro hereckou improvizaci.

Machiavelli napsal hru na základě skutečného příběhu mezi roky 1512 až 1520 a kritizoval v ní tehdy mravní zkaženost italské společnosti a zkorumpovanost církve.