Přehlídka České divadlo přináší nejlepší inscenace z regionů i pro sluchově postižené

Praha - Představením muzikálu Šumař na střeše v pražském Divadle na Vinohradech začala v neděli 3. února tradiční celoroční přehlídka regionálních profesionálních scén České divadlo 2008. Inscenací se prezentovala tvorba Městského divadla Brno, které ji uvedlo v premiéře v květnu 2006; dosud měla tři desítky repríz. V hlavních rolích se představili Zdeněk Junák a Miroslava Kolářová.

Zahájení festivalu, který pořádá umělecká agentura Foibos, bylo tradičně spojeno s vyhlášením cen za nejlepší herecké výkony a inscenace v jeho loňském 12. ročníku. Jednu z nich předala manželka prezidenta republiky Livia Klausová, která nad přehlídkou spolu s ministrem kultury Václavem Jehličkou a pražským primátorem Pavlem Bémem převzala záštitu.
Nejlepší inscenací festivalu se vloni stala maňásková verze Dumasových Třech mušketýrů v provedení plzeňského Divadla Alfa. Tento projekt, mnohokrát už oceněný na řadě jiných přehlídek, současně zvítězil v anketě diváků.


Za herecké výkony byli na prvních místech vyhlášeni Erik Pardus za dvojroli Kirsche a Höllrigla ve hře V jámě lvové Městského divadla Brno a Pavla Tomicová, která ztvárnila Štěpu ve hře Petrolejové lampy v královéhradeckém Klicperově divadle. Zvláštní cenu poroty předal její předseda Filip Jan Zvolský zástupcům Loutkového divadla Ostrava za inscenaci Z deníku Ostravaka.


Uvedený Šumař na střeše, který vznikl podle povídek Šoloma Alejchema, patří k nejslavnějším muzikálům světové divadelní historie. Silný příběh o prostém člověku, mlékaři Tovjem, je zasazený do předrevolučního Ruska počátku 20. století, období velkých antisemitských pogromů. V Praze ho už deset let má v repertoáru Divadlo na Fidlovačce. Nepostrádá vtip a nabízí řadu témat k zamyšlení.


Přehlídka České divadlo už potřetí nezačala s novou sezonou, ale kryje se s kalendářním rokem. První polovina jejího třináctého ročníku letos v Praze nabídne každou neděli v průběhu února, března a dubna v Divadle pod Palmovkou dalších 9 představení, s nimiž přijedou například soubory z Olomouce, Brna, Plzně, Chebu, Mladé Boleslavi, Mostu, Zlína, Pardubic a Hradce Králové.


Také pro letošní ročník vybírala inscenace dramaturgická rada, v níž jsou Zuzana Jindrová, Vladimír Hulec, Jan Kerbr, Jiří Kříž, Luboš Mareček a Zdeněk Tichý. Její členové mají z čeho vybírat, neboť v 21 „divadelních“ městech od Chebu až po Český Těšín působí téměř čtyři desítky profesionálních scén.


Tradiční součástí Českého divadla je uvádění všech představení se simultánním překladem do znakové řeči. Zpřístupněním divadla pro sluchově postižené spoluobčany naplňují organizátoři požadavek rovného přístupu ke kulturním službám pro tuto znevýhodněnou společenskou skupinu. Spolupořadatelem přehlídky je hlavní město Praha.