Ceny designu se budou udílet v operním duchu

Praha - Druhý ročník udílení cen pro nejlepší české designéry se ponese v operním duchu. Studio Olgoj Chorchoj uzpůsobí pro tutu příležitost po loňském Rudolfinu tentokrát Stavovské divadlo. Podrobnosti slavnostního večera ale pořadatelé nechávají jako překvapení. Ti, kdo se ceremoniálu v sobotu nebudou moci zúčastnit, jej mohou vidět 16. února v České televizi.

Organizátoři jen prozradili, že moderovat večer bude opět herec a muzikant Roman Zach a ceny budou předávat například Hana Hegerová, Jiří Bartoška či jedna z topmodelek, jejíž jméno také zatím zůstává utajeno.

Stejně jako v dalších oborech mají výroční ceny za nejlepší design pravidelně upozorňovat veřejnost odbornou i laickou na mimořádné osobnosti a činy v daném oboru. O nominacích a laureátech cen rozhoduje akademie, která má přes 50 členů z řad kurátorů, teoretiků či novinářů z oboru.

Nominováno je v sedmi kategoriích 23 návrhářů, fotografů, obchodů či firem, mezi nimiž je několik jmen, která se objevila mezi adepty na ceny či mezi oceněnými v loňském roce. Osmou cenu a titul Grand designér roku dostane ten laureát, který napříč všemi kategoriemi získá nejvíce hlasů akademiků.

Loni se jím stal Jiří Pelcl, který zvítězil i v kategorii produktový designér. Součástí hlavní ceny byla možnost vytvořit podobu ocenění, které budou dostávat letošní laureáti. Pelcl navrhl laminátovou cihlu. „Měla by symbolizovat proces vzniku, stavby věcí, koncepčnost tvůrčích lidí, inovaci, technologii, ale i určitou přímočarost ve vyjádření. Vypadá jednoduše, nejlepší design má jednoduché formy,“ řekl Pelcl.

Na titul Designér roku jsou nominovaní členové studia Olgoj Chorchoj, Maxim Velčovský se značkou Qubus Design a Jan Čapek. Velčovský a Čapek byli nominováni i loni, designéři Michal Froněk a Jan Němeček ze studia Olgoj Chorchoj mají letošní nominaci mimo jiné za scénografii loňského slavnostního večera v Rudolfinu. Qubus Design se loni stal prodejcem roku.

Oděvním designérem roku se mohou stát loni nominované Denisa Nová se značkou DNB či Hana Zárubová nebo loňští laureáti ceny Radana a Pavel Ivančicovi (Muset Fashion Design). Na titul Grafický designér roku akademici nominovali Najbrt Studio, Adélu Svobodovou s Pauline Kerlerouxovou a Petra Babáka s jeho studiem Laboratoř.

Dalšími kategoriemi cen jsou Fotograf roku, Obchod roku, Výrobce roku a Objev roku. Mezi nejlepšími výrobci se opět letos objevují Moravské sklárny Květná, které si loni cenu odnesly.

Vítězové výročních cen budou od 6. do 23. března představeni na výstavě v Uměleckoprůmyslovém muzeu.