3x Theodor Pištěk

Praha - V Muzeu Kampa začala první část výstavy výtvarníka Theodora Pištěka. Třídílný projekt s názvem 3x Theodor Pištěk bude průřezem dosavadní umělcovy volné tvorby. První díl představuje dílo, které reflektuje tíživou atmosféru normalizace v rozmezí 70. a 80. let minulého století.

„Další části projektu budou následovat v poměrně rychlém sledu. Každá bude trvat jen několik týdnů. Jednotlivé díly představí různé linie Pištěkovy tvorby; zatímco v prvním se autor technikou blíží fotorealismu, ale obsahem se s ním neztotožňuje, naopak zachycuje absurditu tíživých 70. a 80. let, druhý díl se zabývá prázdnými architektonickými prostory, které reflektují stejnou atmosféru normalizace. Třetí díl pak bude odhalovat Pištěkův pohled na 20. století s jeho spěchem, přemírou informací, povrchností i bezohledností. Tato třetí část bude sestavena s obrazů a objektů, které spolu souvisejí,“ přibližuje základní myšlenku celého projektu jeho autor a kurátor výstavy Jiří Machalický.

Theodor Pištěk se do povědomí širší veřejnosti zapsal především spoluprací s významnými filmovými režiséry jako např. s Františkem Vláčilem na filmech Holubice, Markéta Lazarová nebo Údolí včel. Největší úspěch mu přinesla spolupráce s Milošem Formanem na filmu Amadeus, za který získal Oscara, ale také Valmont, který znamenal prestižní evropskou cenu César.

Theodor Pištěk pochází ze staré umělecké rodiny, jeho pradědem byl slavný český malíř František Ženíšek. Pištěkovi rodiče byli herci Theodor Pištěk a Marie Ženíšková. Vystudoval AVU v 50. letech u prof. Vratislava Nechleby. Na konci 50. let, kdy vznikaly různé umělecké skupiny, se připojil ke skupině Máj, která shodou okolností letos vystavovala na Pražském hradě.

Projekt 3x Theodor Pištěk bude v Muzeu Kampa ukončen 20. ledna 2008.