Šéfdirigentem České filharmonie bude Izraelec Eliahu Inbal

Praha - Novým šéfdirigentem České filharmonie se od podzimu 2009 stane mezinárodně uznávaný Izraelec Elijahu Inbal. Funkci převezme po Zdeňku Mácalovi, který ji opustil loni. Do Inbalova příchodu nebude místo šéfdirigenta obsazeno.

Podle generálního ředitele České filharmonie Václava Riedlbaucha bylo prvotním zájmem najít pro soubor českého dirigenta. „Situace je ale taková, že jediný pretendent, Jiří Bělohlávek, není volný. Zaměřili jsme se proto na zahraniční dirigenty,“ řekl Riedlbauch pro Českou televizi.
Nový dirigent tak byl vybírán s ohledem na svou kvalitu, mezinárodní renomé a minulou spolupráci s Českou filharmonií.

Inbal, který oslaví v polovině února 72. narozeniny, je častým hostem českých koncertních pódií a podle hudebních kritik byla jeho vystoupení vždy nezapomenutelná.

Kritici se domnívají, že vedení filharmonie zvolilo pouze přechodné řešení a pro těleso stejně bude muset hledat někoho s dlouhodobou perspektivou. „Inbal je zajisté kvalitní dirigent, ale domnívám se, že by filharmonie měla najít osobnost již z povahy věku s delší perspektivou. Odhaduji, zda to není myšleno jako překlenovací období,“ řekl muzikolog Petr Veber, podobně situaci komentují i další odborníci.

„Raději bych viděl na postu šéfdirigenta někoho mladého, kdo nabídne delší vizi. Je to určitě zajímavá osobnost, schopný a svérázný dirigent, ale je vidět, že filharmonie přistoupila k provizornímu řešení,“ řekl hudební publicista Jindřich Bálek. To, co se podle něho předpokládá od šéfdirigenta, je dlouhodobá vize a práce s orchestrem v celé šíři repertoáru. „To se obávám, že se nedá očekávat,“ dodal.

Během kariéry Inbal spolupracoval s operními domy v Mnichově a Hamburku, s Veronskou arénou a Glyndebournským festivalem. Podílel se také na hudebním nastudování řady nových inscenací v Paříži a Curychu.
V letech 1974 až 1990 byl Inbal hudebním ředitelem Rozhlasového symfonického orchestru ve Frankfurtu nad Mohanem, kde byl v roce 1995 jmenován čestným dirigentem. Od roku 1995 je také čestným dirigentem Národního symfonického orchestru RAI, v roce 2001 byl jmenován šéfdirigentem Berlínského symfonického orchestru. Od ledna 2007 působí jako hudební ředitel divadla La Fenice v Benátkách. Od letošního dubna bude šéfdirigentem Metropolitního orchestru v Tokiu.

Od roku 2003 do loňského září byl šéfdirigentem České filharmonie Zdeněk Mácal. Ten však z funkce nečekaně odstoupil, dohodnuté koncerty ale nadále vede.