Herec Heath Ledger sebevraždu nespáchal

New York - Smrt australského herce Heatha Ledgera nebyla sebevražda, ale jen nešťastná náhoda. Podle prohlášení soudních lékařů se Ledger otrávil předepsanými léky na spaní.

Mluvčí lékařského týmu Ellen Borakovová poznamenala, že smrt nezavinilo přehnané množství některého z léků, ale „jejich společný kumulativní účinek“. Šlo podle ní o běžně předpisované léky OxyContin, Valium, Xanax, Restoril a Unisom.

Policie již dříve jako předběžnou příčinu Ledgerovy smrti, jehož tělo bylo nalezeno 22. ledna v jeho newyorském bytě, stanovila předávkování léky na spaní. U lůžka, kde byl nalezen mrtev, totiž ležela lahvička s pilulkami. Žádné nezákonné drogy v bytě podle policejního vyšetřování nebyly.
Možnost sebevraždy vyloučila i hercova rodina. Osmadvacetiletý Ledger již dříve přiznal, že kvůli přepracování měl problémy se spánkem. Bral proto prášky, ale ty mu údajně zabíraly pouze na hodinu.

Heathova náhodná smrt by měla sloužit jako varování před skrytým nebezpečím při kombinování léků předepisovaných lékaři, a to i v malém množství, reagoval na závěr vyšetřovacího týmu otec zesnulého herce v prohlášení.

Heath Ledger, který byl loni nominován na Oscara za postavu homosexuálního kovboje ve snímku Zkrocená hora, nedávno dokončil natáčení filmového pokračování Batmana. Ve filmu nazvaném Temný rytíř, který má do amerických kin vstoupit v červenci, ztvárnil roli Batmanova protivníka Jokera. Hrál také ve filmech Patriot, Ples příšer, Bratři Grimmové a Casanova. Práci na posledním snímku The Imaginarium of Dr. Pranassus ale již nedokončil.