58. mezinárodní filmový festival Berlinale byl odstartován

Berlín - V německém hlavním městě zahájila festival světová premiéra hudebního dokumentu Shine a Light, jenž bude v českých kinech od léta uváděn pod názvem Rolling Stones. Členové legendární britské skupiny jsou totiž hlavními protagonisty filmu Martina Scorseseho a byli také hvězdnými hosty zahajovacího večera.

Během desetidenního festivalu bude podle organizátorů promítnuto rekordních 384 filmů, z nichž 21 bylo zařazeno do soutěže o Zlatého medvěda pro nejlepší film a Stříbrné medvědy v jednotlivých kategoriích. V nesoutěžní sekci bude v mezinárodní premiéře příští pondělí uveden i český dokumentární film Občan Havel.

Kromě skupiny Rolling Stones, jejíž členové v čele s Mickem Jaggerem do německé metropole dorazili už ve středu, zavítá do Berlína během festivalu řada dalších celebrit, například Madonna, která přijede uvést svůj režijní debut, komedii Filth and Wisdom (Špína a moudrost), v němž sama nehraje. Do jedné z hlavních rolí však obsadila ukrajinského hudebníka Eugena Hütze z newyorské cikánské punkové kapely Gogol Bordello. Jako další jsou očekáváni Natalie Portmanová, Penélope Cruzová, Ben Kingsley či Robert De Niro.

V čele hlavní poroty letos zasedne řecký režisér Constantin Costa-Gavras, jemuž budou s výběrem vhodných kandidátů na filmové trofeje pomáhat například německá hollywoodská herečka Diane Krugerová, její francouzská kolegyně Sandrine Bonnaireová nebo americký mistr zvuku Walter Murch. Česká republika bude mít v osobě herce a publicisty Milana Šimáčka zastoupení v ekumenické porotě.

Berlinale patří vedle festivalů v Cannes a Benátkách k nejvýznamnějším soutěžním filmovým přehlídkám na světě. Potrvá do 17. února, slavnostní udílení cen se uskuteční o den dříve.