Poprvé byla udělena Cena kritiky pro mladé malíře

Praha - Prvním laureátem nové Ceny kritiky za mladou malbu se stala Ladislava Gažiová. Porota ji vybrala z 15 nominovaných, jejichž práce stejně jako malby vítěze jsou vystavené do 15. února v Galerii kritiků v paláci Adria. Cenu vyhlásilo a udílí Sdružení výtvarných kritiků a teoretiků, které galerii provozuje. Galerie udělila také cenu diváků, kterým se nejvíce líbily obrazy Ivany Štenclové.

Šestadvacetiletá Gažiová studuje v atelieru konceptuální a intermediální tvorby Jiřího Davida na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové, před několika lety navštěvovala také atelier malby Vladimíra Skrepla na Akademii výtvarných umění. Má za sebou přes dvě desítky výstav v České republice, v rodném Slovensku i jinde v zahraničí.

Odměnou pro vítěze Ceny kritiků bude uspořádání samostatné výstavy v Galerii kritiků v lednu 2009 před otevřením dalšího ročníku ceny. Cena je určena pro výtvarníky do 30 let, aby obsáhla věkovou kategorii studentů posledních ročníků na vysokých školách i čerstvé absolventy.

Autoři byli nominováni nejen podle návrhů pořadatelů, ale i po konzultaci s pedagogy a členy poroty. V porotě jsou Martin Dostál, Edith Jeřábková, Jitka Hlaváčková, Jiří Ptáček, Milan Salák a Radek Wolmuth. Pro příští ročník chtějí pořadatelé ceny zvolit radu nominátorů, kteří budou předkládat porotě své návrhy.

Cenou kritiků získává česká výtvarná scéna již třetí ocenění pro mladé umělce. K nejstarší a stále nejvíce prestižní Ceně Jindřicha Chalupeckého loni na podzim přibyla cena udílená Národní galerií v Praze.