Trojdílný thriller Vlna vstupuje na obrazovky ČT

Praha - Česká televize uvede v neděli 10. února první část trojdílného thrilleru, který režisér Jiří Svoboda natočil podle scénáře Josefa Klímy. Má název Vlna a je téměř detektivním příběhem ze současnosti. Klíma ho fabuloval na pozadí skutečných událostí přírodní katastrofy na březích Indického oceánu v závěru roku 2004, kdy ničivá vlna cunami zasáhla do života statisíců lidí.

Hlavní roli těžce zraněného muže, který přírodní katastrofu přežil, je převezen do Prahy, avšak trpí částečnou ztrátou paměti, ztvárnil Jiří Bartoška. V dalších rolích se objeví Jiří Schmitzer, Tatiana Pauhofová, Tatiana Vilhelmová, Jiří Ornest, Vladimír Dlouhý, Vilma Cibulková, Ivana Chýlková, Marek Vašut a Jan Vondráček. Další díly budou uvedeny v týdenních odstupech.

„Scénář mě oslovil především strukturou vyprávění. Je z něj vidět, že autor je nejen spisovatel, ale také investigativní novinář a publicista. Text mi umožnil dynamické vyprávění - střídání scén, množství postav, jejichž identita se překvapivě mění a vchází do děje, přičemž k rozuzlení stále nedochází,“ řekl Svoboda. Je mu prý vždy příjemné, když se setká s nenadálou pointou či obratem děje. „Zaručuje to, že se divák nenudí,“ dodal režisér.

Televizní štáb natáčel téměř dva týdny v Thajsku, záběry odtamtud se ústřednímu hrdinovi vrací na mysl v retrospektivách, a pak v kladenské nemocnici. Minulost se však ve druhé části vytrácí a napínavý děj se přesouvá do přítomnosti. Závěrečný díl spěje podle Svobody k jasnému kriminálnímu rozuzlení, byť je překvapivé.

Námět Klímu napadl v noci 26. prosince 2004 při sledování prvního zpravodajství o cunami. Film měl před očima, jakoby už byl hotový. Akorát se prý trochu styděl, že ho tak strašná tragédie, při níž zahynulo na 250.000 lidí, inspiruje jako autora. Scénář nabídl Nově jako seriál, a když neuspěl, obrátil se na Českou televizi. Se Svobodou už dříve spolupracoval na filmu Rána z milosti, který získal ceny Elsa.

Příběh začíná v okamžiku, kdy letadlo přiváží do Prahy těžce zraněného pacienta. Má u sebe doklady, ale když se v nemocnici objeví jeho dcera, nepoznává ji a vybavují se mu vzpomínky jiného muže. Na hudební stránce projektu spolupracovali Michal Prokop, Luboš Andršt a Jan Hrubý.
Česká televize chystá další dva Klímovy scénáře. První má název …tak zejtra nashle, dvojdílný film Jseš mrtvej, tak nebreč vznikne podle jeho stejnojmenné knihy.