Cenám Grammy dominovali Amy Winehouseová a Kanye West

Los Angeles - Britská soulová zpěvačka Amy Winehouseová a americký rapper Kanye West dominovali letošním cenám Grammy. Z udílení cen Americké hudební akademie si Winehouseová odnesla pět gramofonků z šesti nominací, West se prosadil ve čtyřech z osmi kategorií, ve kterých byl nominován. V hlavní kategorii - album roku zvítězil jazzový veterán Herbie Hancock s albem River: The Joni Letters.

Winehouseová získala zlatý gramofonek v kategorii objev roku a píseň roku za svůj autobiografický hit Rehab. West se prosadil v kategorii nejlepší album s deskou Graduation. Winehouseová uspěla také v kategorii nejlepší popové album s albem Back to Black, nejlepší popová zpěvačka a nejlepší nahrávka roku.

Čtyřiadvacetiletá Winehouseová, kterou americké úřady kvůli problémům s drogami odmítly vpustit do Spojených státu, se osobně ceremoniálu neúčastnila. I když jí později úřady povolení daly, zpěvačka už nestihla do Los Angeles odcestovat, a tak přítomným divákům na galavečeru zazpívala z Londýna v živém přenosu přes satelit.

West si odnesl zlatý gramofonek i za nejlepší sólové provedení s písní Stronger, nejlepší rapový song za Good Life a nejlepší rapové provedení v duetu nebo skupině za spolupráci na skladbě Southside.

Nejlepším popovým zpěvákem byl vyhlášen Justin Timberlake. V kategorii nejlepšího rockového alba byla oceněna skupina Foo Fighters s albem Echoes, Silence, Palience & Grace.

Za nejlepší country album bylo vyhlášeno album These Days Vinceho Gilla a v kategorii bluegrassu byl nejvýše oceněn Jim Lauderdale s albem The Bluegrass Diaries.

Ceny Grammy se udělují ve více než stovce kategorií od rapu, folku, gospelu po jazz, klasickou hudbu a mluvené slovo. Hlasuje v nich přibližně 12 tisíc lidí působících v hudebním průmyslu. Letos byly udíleny už po padesáté.