Zemřel herec Roy Scheider, známý z Čelistí a Francouzské spojky

Little Rock (USA) - Ve věku 75 let zemřel v neděli americký herec Roy Scheider, který vstoupil do filmové historie rolemi ve filmech Čelisti, All That Jazz a Francouzská spojka. Příčinou jeho smrti byly komplikace spojené s rakovinou kostní dřeně, uvedla mluvčí nemocnice v Little Rocku ve státě Arkansas, kde Scheider zemřel.

První nominaci na Oscara získal v roce 1971, kdy hrál ve filmu Francouzská spojka po boku Genea Hackmana detektiva pronásledujícího gang pašeráků drog. O 18 let později byl nominován znovu - za hlavní roli v muzikálu All That Jazz, v němž hrál alter ego slavného choreografa Boba Fosseho, který tento životopisný film napsal i režíroval.

Nejvíce ho ale asi proslavila role policisty, který bojuje s lidožravým žralokem, ve slavném thrilleru Čelisti v roce 1975. Film Stevena Spielberga byl prvním snímkem, který utržil v USA více než 100 milionů dolarů. Scheiderova věta z tohoto filmu „Budete potřebovat větší loď“ je podle Amerického filmového institutu na 35. místě nejslavnějších filmových citátů.

Scheider hrál v řadě dalších známých filmů jako je Klute a thrillery Maratonec po boku Dustina Hoffmana či Klid noci, kde hrál s Meryl Streepovou. V 90. letech jeho filmová kariéra stagnovala a objevoval se především v televizi.

Zemřel na komplikace spojené s mnohočetným myelomem, tedy druhem rakoviny krve postihujícím kostní dřeň.

Scheider byl také politicky aktivní. Podílel se například na protestech proti válce v Iráku, zúčastnil se i největší takové demonstrace v USA v březnu 2003 v New Yorku.