Státní opera Praha slaví 120. výročí svého založení vzácnou premiérou

Praha - Novodobou premiérou opery Hélène a cyklu písní Perská noc Camilla Saint-Saënse dnes Státní opera začne slavit 120. výročí své budovy. Obě skladby byly uvedeny naposledy před více než 100 lety a na pražské scéně budou k vidění pouze po tři večery.

Camille Saint-Saëns složil Perskou noc v roce 1898, původně jako cyklus sedmi melodií pro klavír a dva zpěváky. „O dvacet let později se ji rozhodl předělat pro orchestr a přidal k němu sbor a vypravěče,“ vysvětluje šéfdirigent Státní opery Praha Guillaume Tourniaire. Exotické písně později upadly zcela v zapomnění, stejně jako jednoaktová opera ze starověkého Řecka Hélène, zvukově neobvykle bohatá partitura pro hudebníky i pěvce. „Je to velmi dramatický kousek plný romantiky a lyrické muziky,“ hodnotí druhou část programu Tourniaire. „Pro orchestr je ale velmi náročný; v některých chvílích má sólo pět violoncelistů, pak zase jen harfa - to bylo pro hudbu začátku 20. století velmi neobvyklé,“ dodáva.

Titulní roli Hélène psal Saint-Saëns pro legendární autralskou sopranistku Nellie Melbu (1861-1931), která v té době patřila k hvězdám opery v Monte Carlu. Roli zpívala při světové premiéře 18. 2. 1904, dirigoval Saint-Saëns. Pod jeho taktovkou dílo zaznělo ještě téhož roku v květnu v londýnské Covent Garden, v listopadu v Miláně a 18. 1. 1905 v pařížské Opéra-Comique. Poté opera zmizela nenávratně v propadlišti operních dějin.

Partituru opery objevila teprve nedávno výkonná ředitelka Melba Foundation Maria Vandamme v archivu opery v Monte Carlu. V říjnu 2007 byla opera nahrána v Melbourne pod taktovkou Guillaume Tourniairea.

Jak připomíná šéfka operního souboru Ingeborg Žádná, Nellie Melbu na počátku 20. století vystupovala i v Praze v tehdejším Novém německém divadle, dnešní Státní opeře. Také Francouz Saint-Saëns byl v kontaktu s tehdejší pražskou operní scénou - na konci 19. století se zde představil jako dirigent i klavírista a v Praze napsal jednu ze svých nejznámějších skladeb, Karneval zvířat.

Ve všech se představí v režii Petra Mančala sólisté Státní opery Praha: Christina Vasileva jako Hélène, Pavla Vykopalová v roli Venuše, Jana Sýkorová jako Pallas Athéna a Richard Samek coby Paris. Recitovat bude Hélène Sapinová, orchestr bde hrát pod taktovkou Guillauma Tourniairea. 

O premiéru děl z přelomu 19. a 20. století měly zájem i operní domy v Austrálii, Francii i Anglii. Státní opera bude koncert opakovat pouze dvakrát, 14. a 19. února, další reprízy ani uvedení v zahraničí neplánuje. Tourniaire doufá, že se Hélène i Perská noc dostanou na stálý repertoár světových scén.