Berlinale: podle kritiků vyhrál podprůměrný film

Berlín - Velkým překvapením skončil 58. ročník mezinárodního filmového festivalu Berlinale. Zlatého medvěda, cenu za nejlepší film, získal brazilský snímek Elitní četa. Stříbrného medvěda za nejlepší režii si odnesl američan Paul Thomas Anderson za film o bezohledném ropném magnátovi Až na krev.

„Třináct německých kritiků, kteří hodnotili filmy na Berlinale, se vesměs shodlo, že se jedná o podprůměrný až špatný film. Jenom dva ho označili za výjimečný. Nikdo mezi diváky ani kritiky ho netipoval,“ hodnotí rozhodnutí porotců reportér ČT Otakar Svoboda.

Překvapivý vítěz Berlinale zachycuje boj elitních policejních jednotek proti drogovým gangům v Rio de Janeiru. Film mladého režiséra Josého Padilhy budí rozporuplné reakce hlavně kvůli množství násilných scén. V Brazílii chtěla film po jeho loňském uvedení do kin zakázat tamní policie, o níž snímek podává nelichotivý obrázek. V tamních kinech snímek běží v sestříhané podobě, neboť v původní metráži údajně obsahoval neúnosné množství brutálních scén. Na ilegálně vypálených DVD přitom delší verzi filmu vidělo v Brazílii odhadem na 12 milionů lidí.

Velkou cenu poroty dostal jediný dokumentární film v hlavní soutěži. Americký snímek Standard Operating Procedure postavil jeho autor Errol Morris na rozhovorech s trýzniteli iráckých vězňů v nechvalně známé věznici Abú Ghrajb u Bagdádu.

Stříbrného medvěda za nejlepší scénář dostal Wang Siao-šuaj za film Věříme v lásku. Příběh vypráví o manželské dvojici, která už společně nežije, ale najednou je spojuje krutá diagnóza jejich dcery, jež onemocní leukemií. Největší nadějí pro její vyléčení by bylo, kdyby dostala tkáň od svého bratříčka, který se ovšem teprve musí narodit.

Oscarový favorit dostal „cenu útěchy“

Největším favoritem na Zlatého medvěda byl před vyhlašováním cen film Až na krev, který už běží v amerických kinech a byl nominován na osm Oscarů, které se budou vyhlašovat příští víkend. Snímek získal kromě režisérského Stříbrného medvěda také sošku za mimořádný umělecký výkon za doprovodnou hudbu, kterou epický snímek podkreslil kytarista skupiny Radiohead Jonny Greenwood. Andersonův snímek získal v německé metropoli hlavní trofej před osmi lety, tehdy za tříhodinový opus Magnolie. „Letos ale Anderson dostal spíš cenu útěchy,“ říká Otakar Svoboda.

Naprázdno nevyšel ani druhý favorit na hlavní trofej. Představitelka hlavní role v britském komediálním filmu Happy-Go-Lucky Sally Hawkinsová, která je objevem letošního Berlinale, získala Stříbrného medvěda za nejlepší ženský herecký výkon. Hawkinsová excelovala v roli vždy dobře naladěné londýnské učitelky Poppy, která přenáší svůj optimismus na okolí. Film natočil režisér Mike Leigh, který se proslavil snímkem Tajnosti a lži.

Stříbrnou sošku za nejlepší mužský herecký výkon ve festivalovém paláci na Postupimském náměstí převzal íránský herec Rézá Nadží za svou roli ve filmu Zpěv vrabců. Nadží hraje ve filmu režiséra Madžída Madžídího otce rodiny Karima, jenž přijde o práci na venkovské pštrosí farmě a musí vzít práci taxikáře v Teheránu.

Cena federace filmových kritiků (FIPRESCI), kterou loni získal český film Obsluhoval jsem anglického krále, letos putuje do Mexika díky snímku Jezero Tahoe. Cenu ekumenické poroty získal film Il y a longtemps que je t'aime… (Tak dlouho tě miluji), který je režisérským debutem populárního francouzského spisovatele Philippa Claudela.

Bodoval i Občan Havel

Mimořádně pozitivní ohlasy v místním tisku měl nesoutěžní dokument Občan Havel. Jeho producenti v Berlíně uzavřeli smlouvu s německou společností Deckert Distribution, která bude film prodávat do zahraničí. Vedle evropských distributorů projevily o film zájem i dvě společnosti z USA.

Filmový festival Berlinale je řazen mezi tři nejvýznamnější soutěžní filmové festivaly. V květnu budou další filmy usilovat o Zlatou palmu ve francouzském Cannes a na sklonku léta o Zlatého lva na nejstarším filmovém festivalu světa v Benátkách.