Melodrama Angel o autorce ženských románů vstupuje do českých kin

Praha - Francois Ozon natočil podle knižní předlohy anglické spisovatelky Elizabeth Taylor historické milostné drama Angel, zachycující životní vzestupy a pády spisovatelky románů pro ženy Angel Deverellové. Taylorovou k postavě Angel inspirovala skutečná spisovatelka Maria Corelliová, oblíbenkyně královny Viktorie. Výpravný film zakončoval letošní Berlinale.

Mladá dívka Angel tajně píše román a sní o kariéře spisovatelky. Svou bohatou fantazii používá i ve školních pracích, za což je terčem posměchu spolužáků i učitelky. Když Angel nepíše a nepřesvědčuje svou matku o tom, že z ní bude slavná literátka, chodí pozorovat nádherný a obrovský dům s příznačným názvem „Ráj“, který od okolního šedivého světa odděluje vysoká zeď. Angel pošle svůj rukopis několika nakladatelům a už se těší, až opustí svůj dosavadní, příliš obyčejný život dcery majitelky hokynářství.

Jeden nakladatel se opravdu rozhodne její prvotinu vydat. Po prvním úspěchu přichází další a další. Angel se daří vše, nač sáhne, má peníze, slávu a obdiv, zkrátka vše, po čem doposud toužila. Její společenské postavení a úspěch jí pomohou k tomu, že si koupí Ráj. K absolutnímu štěstí chybí už jen manžel, ale ani ten na sebe nenechá dlouho čekat. Co na tom, že je to depresivní a ne příliš úspěšný malíř. Dojde na první polibek v dešti (s nezbytnou duhou za zády), sledujeme zástupy obdivovatelů a obdivovatelek-čtenářek, kteří se při pohledu na Angel zlomí vedví; život autorky a jejích hrdinek splývá v jedno. Jenže nic netrvá věčně. Do života novomanželů vstoupí válka, jež odstartuje pomalou zkázu jejich života a Ráje vůbec.

Výtvarná bohatost filmu se odrazila i v jeho rozpočtu, který byl pro tvůrce zatím největší v jeho kariéře. Od Ozonových předchozích snímků se Angel poměrně liší – je prvním režisérovým dílem natočeným v angličtině a na území Británie. Nádherné kostýmy, romantická hudba a nákladná výprava jsou sice pastvou pro oči (uši), solidní jsou výkony hlavních protagonistů, ale ani tato kombinace nezachrání výsledný dojem nesourodého filmu a zoufale snadno předvídatelného děje.

Angel
(Angel)
Velká Británie / Francie / Belgie 2007/119 min
Režie: Francois Ozon
Scénář: Francois Ozon (na motivy románu Elizabeth Taylor)
Hrají: Romola Garai, Lucy Russell, Michael Fassbender, Sam Neill, Charlotte Rampling