Václav Stratil: Nelze se zachovat…

Praha - Na dvou pražských místech jsou v současnosti k vidění práce výtvarníka Václava Stratila; díla vystavená v galeriích NoD a Senzor vznikla přímo pro tyto výstavní prostory a nabízejí dva póly Stratilovy tvorby.

Práce malíře, kreslíře, fotografa, performera, autora objektů a instalací někoho fascinují, jiné provokují. V pražské galerii NoD pátrá po kořenech abstraktní malby. Vystavené obrazy odkazují na 80. léta, kdy Stratil vytvářel velkoformátové obrazy.

Podle dramaturga galerie Jiřího Ptáčka název výstavy Nelze se zachovat odkazuje k rozhovoru, ve kterém spolu se Stratilem řešili, jak by se měl člověk zachovat, když přistupuje k abstraktnímu obrazu; ideální by podle Stratila bylo, kdyby nevěděl, co si má myslet. Výstava potrvá do 28. února. 

Název druhé expozice Děda.cz-freestyle v galerii Senzor naznačuje, že Stratil nebere nic příliš vážně, prostřednictvím obřího nápisu například navrhuje svého prezidentského kandidáta. Tato výstava potrvá do 2. března. Václav Stratil (*1950) žije od 90. let v Brně, kde vede na Fakultě výtvarných umění VUT ateliér Multimédia.

Vydáno pod