Sonda do života princezen

Praha - Tento týden přichází s mírným zpožděním do českých kin španělský snímek Princezny, natočený v roce 2005. Příběhy ze života prostitutek se ale stanou spíše záležitostí omezené distribuce.

Prostituce, život na ulici, trocha drog a násilí představují koktejl, který by měl většinou správně zafungovat a přitáhnout diváky, slyšící na jednu nebo více ingrediencí. Princeznovský drink má sice správné složky, ale promíchání je dohromady příliš nespojilo. Navíc cílová skupina diváků bude jiná, než průměrné publikum. A málo platné, náročnější divák chce prostě něco víc, než vcelku triviální příběhy lehkých žen.

Prostitutka Caye sní o plastické operaci prsou, na kterou si vydělává na ulici. Zulema je přistěhovalkyně z Dominikánské republiky, která chce v Evropě vydělat peníze pro svého syna a rodinu. Caye tráví svůj volný čas v malém kadeřnictví, kde se scházejí její kolegyně. Přes sklo pozorují právě přistěhovalecké prostitutky, které jim svou exotičností ubírají kšefty. Jednou z nich je i Zulema, se kterou se ale Caye navzdory výše uvedeným okolnostem spřátelí. Svěřují si, co kde s kým a jak dělaly, svá přání a touhy. Spojuje je i to, že svou profesi zapírají před svými rodinami. Zulemu jeden její klient bije, ona si to ale nechává líbit, protože mu věří, že jí sežene pracovní povolení, Caye se zase zamiluje do Manuela, normálního muže pracujícího v IT, kterého náhodou potká v klubu. Ani jedné se jejich zjevné přání nevyplní…

Princezny nesledují životy prostitutek zvenku, ne z auta, do kterého se lehké děvy snaží dostat, ale naopak z ulice. Divák spolu s nimi sedí v kadeřnictví a poslouchá, kolik čísel včera udělaly. Navzdory tomu je sex ve filmu až na druhém místě. Sice je zmíněn téměř v každé větě, odvážné scény (kromě orálního uspokojování na restaurační toaletě) ale nečekejte. K dobru Princezen je třeba přičíst, že se nesnaží být sentimentální; život a práci prostitutek vykreslují jako život a práci jakýkoliv jiných žen, které si vydělávají na živobytí třeba v bance nebo v obchodě. Na skoro dvouhodinový příběh je to ale trochu málo.

Princezny
Princesas
Španělsko 2005/113 min
Režie, produkce a scénář: Fernando León de Aranoa
Hrají: Candela Peňa, Micaela Nevárez, Mariana Cordero, Luis Callejo