Premiérové Proklínání uvede Alfred ve dvoře

Praha - Proklínání neboli syntetické očisté drama uvede ve čtvrtek v premiéře holešovické divadlo Alfred ve dvoře. Představení připravila skupina Envoi.

Tři herci jsou zároveň tanečníky, zpěváky, zvukaři, osvětlovači i rekvizitáři celého představení. „Snažíme se ovládnout všechny možnosti hercova těla. Barvy hlasu, intonaci. Pracujeme s pamětí těla. Co tělo dělá automaticky? Jak si pamatujeme předměty, prostor? Tanec s předměty se může proměnit v loutkoherectví. Necháváme věci mluvit.“ Tak popisuje svojí tvorbu skupina Envoi.

Skupina vznikla v devadesátých letech. Tvoří ji několik stálých členů, kteří ale zůstávají v anonymitě, protože kladou důraz na dílo a nechtějí přispívat k dnešnímu všudypřítomnému kultu osobnosti. Věnují se divadlu a hudbě, instalacím, dílnám, ale i poezii nebo grafice. V uplynulých letech připravili Envoi představení Skryté knihy, Jeřábí tanec, Manu nebo Ctirad a Šárka.

Alfred ve dvoře poskytuje prostor umělcům, kteří svou tvorbou přesahují jednotlivé umělecké disciplíny a pracují projektovým způsobem. Uvádí progresivní uměleckou tvorbu a unikátní autorské projekty, které se dají přirovnat k odvážným experimentům.

Proklínání je kromě čtvrtka 12. dubna k vidění v pátek a v sobotu, vždy od osmi hodin ve velkém sále divadla Alfred ve dvoře.