Joseph O´Connor přijíždí osobně představit svou knihu

Praha - Hvězda moří je dobrodružná historická romance z 19. století, která byla oceněná Evropskou literární cenou. Na lodi z Irska se plaví stovky lidí s touhou uniknout z irské vlasti zbídačelé katastrofálním hladomorem, který je způsobený plísní bramborovou, a v Americe najít svůj nový život. Odvážejí z Evropy svá tajemství, dluhy a tragédie, od nichž se nedokáží zcela odpoutat.

Na palubě jsou stovky zbídačených pasažérů. Mezi nimi i služebná, která chce uniknout hrozivému osudu, lord Merridith vyhýbající se drtivým důsledkům bankrotu, novinář usilující o kariéru romanopisce nebo skladatel rebelantských balad. Lidé na palubě jsou ale propojeni těsnějším poutem, než si uvědomují. Na lodi se plaví i tajemný zabiják, který jen čeká na vhodnou příležitost, aby se pomstil a dosáhl krutého rozhřešení. 

V průběhu šestadvacetidenní plavby bude sice zmařeno mnoho životů, ale zrodí se i nové. Hvězda moří líčí tragické osudy i snahy o usmíření, jenomže čím více se zaslíbená země přibližuje, tím silnější pouto váže cestující k domovům a minulosti, před kterou se nikde neukryjí. Knihy se jen v Británii prodalo přes milion výtisků a byla přeložena do 27 jazyků. 

Joseph O´Connor se narodil v roce 1963 v Dublinu a napsal deset úspěšných a vysoce ceněných knih, mezi které patří například román Cowboys and Indians, který se dostal do užšího výběru pro Whitbreadovu cenu, Redemption Falls nominovaný na cenu Prix Femina nebo Desperadoes a The Salesman. Jedním z posledních O´Connorových děl je román Inishowen. Jeho texty byly přeloženy do osmnácti jazyků. V současné době se připravuje filmový scénář podle knihy Hvězda moří. Joseph O´Connor je bratrem známé irské zpěvačky Sinead O´Connor. 

Vydáno pod