Divadelní týden plný smíchu

Pardubice - Ve Východočeském divadle se rozdávají úsměvy. V pořadí osmý ročník přehlídky nejlepších divadelních komedií nabízí od 18. února představení profesionálních i amatérských souborů. Udělení hlavní ceny mohou i tentokrát ovlivnit sami diváci.

Maratón úspěšných divadelních komedií loňského roku nabízí sedm soutěžních představení a bohatý doprovodný program. Dramaturgyně Grand Festivalu smíchu Jana Uhrová říká: „Hlavní myšlenkou a náplní je předvést ve finále, které uvidí návštěvníci v Pardubicích, to nejlepší, co se urodilo na divadelním poli v Čechách a na Moravě.“
  
Kromě pražských a regionálních divadel na festivalu vystupují i amatérské soubory - prostor dostaly v nesoutěžní části festivalu věnované menšinovým žánrům nebo jiné umělecké tvorbě. Zábavné pořady se odehrávají na několika jevištích.
 
Petr Dohnal, ředitel Východočeského divadla v Pardubicích, upřesňuje: "Bude se hrát i na naší jevištní zkušebně, což je prostor, kde zkoušíme inscenace a kde se také vytvářejí scény. Další prostor je na Hronovické ulici a také v Divadle 29.
 
Komedie v soutěžní části festivalu hodnotí odborná spolu se studentskou porotou a formou hlasovacích lístků pak i sami diváci. Společně rozhodnou o tom, kdo si odveze hlavní cenu. „Celý hlavní program je vyprodaný, vstupenky jsou ještě k dispozici na doprovodný program,“ upozorňuje Dohnal.
 
Grand Festival smíchu vyvrcholí v pondělí 25. února zábavným večerem. Předávání festivalových cen budou i tentokrát snímat kamery České televize.