Febiofest zahájí komedie Marka Forstera Horší už to nebude

Praha - Harold Crick je samotář a trochu podivín. Jeho svět tvoří finanční úřad, kde pracuje, čísla a hodinky. Haroldův život je už několik let stereotypně stejný a on na svých zvycích úzkostlivě lpí. Jezdí stále stejným autobusem, zuby si čistí vždy stejným počtem pohybů a každý den ráno sní jedno jablko. Jednoho dne se však NĚCO stane a jeho život se převrátí naruby. Harold totiž uslyší hlas ženy-vypravěčky, který nemůže nechat bez povšimnutí. Sice ji nepoznává, a netuší, kdo mluví, ale ona ví o něm vše. Komentuje jeho myšlenky a jen tak mimoděk prohlásí, že Harold zakrátko umře.

Klasická schizofrenie, řekneme si. Myslí si to i psychiatrička, ke které se zoufalý Harold vypraví. On se s tím ale nehodlá smířit, a protože má pocit, že vystupuje v nějakém příběhu, vyhledá profesora literatury Hilberta (v podání Dustina Hoffmana). Po počátečních neshodách se společně snaží dobrat toho, v jakém příběhu vlastně Harold účinkuje. A jak už to tak někdy bývá, jedna událost odstartuje řetěz jiných. Do Haroldova života vstoupí krásná, ale břitkým jazykem obdařená pekařka, která má nedoplatky na daních. Harold není zvyklý jednat s ženami, a už vůbec ne s těmi, které se mu líbí. Když je ještě navíc úředníkem z berňáku, jedním z těch, kteří jsou a priori neoblíbení, je na neúspěch a trapasy zaděláno.

Ve stejnou dobu, kdy se Harold neúspěšně snaží okouzlit svou pekařku Anu, se spisovatelka Karen Eiffel (Emma Thompson) pokouší dopsat svou knihu. Trochu potrhlá literátka má totiž problém, jak zúčtovat se svou hlavní postavou. Nedokáže vymyslet způsob, jak hlavního hrdinu zabít. Zemřít ale musí, ledaže by se tomu sama vzepřela. To ale ve světě fikce není možné, protože tam vládne autor. Ale co když hlavní postava skutečně žije a se svou smrtí nesouhlasí, protože konečně našla smysl života?

Ve filmu hrají velkou roli vizuální efekty. Bez nich by totiž nevynikla Haroldova přesná matematická mysl. Náhled do jeho mozku zobrazený množstvím číslíček jen podtrhuje komediálnost celého snímku. Role Harolda se velmi dobře zhostil Will Ferrell, kterého známe třeba z Austina Powerse nebo Producentů, pekařka Ana byla další příležitostí pro skvělou Maggie Gyllenhaal (Adaptace, Milujte svého zabijáka).

Režisér Marc Forster si po dramatu Ples příšer, biografii autora Petera Pana Hledání země nezemě a thrilleru Hranice života odskočil k jednoznačné komedii. „Horší už to nebude jsem viděl jako příběh muže, který většinu svého života prospal a najednou se probudil a zjistil, že mu zbývá už jen málo času a že musí udělat něco, co bychom rádi udělali všichni – změnit svůj příběh,“ popisuje hlavní dějovou linii Forster.

Člověk často sní o tom, že bude žít jinak a málokdo je spokojený se svým osudem. Horší už to nebude je velmi vtipnou komedií o tom, jak vzít život do svých rukou, splnit sny sobě i jiným a udělat to, co bychom se nikdy neodvážili – protože nás brzdí třeba konvence a pocity, že se to prostě nehodí. Přestože po tom ve skrytu duše zoufale toužíme.

Horší už to nebude zahájí spolu s filmem Podzimní zahrady letošní Febiofest (promítání v Praze 23. a 26. 3. a v Kladně 31. 3.).

Horší už to nebude
Stranger then Fiction
USA 2006/113 min
Režie: Marc Forster
Scénář: Zach Helm
Hrají: Will Ferrell, Maggie Gyllenhaal, Dustin Hoffman, Queen Latifah, Emma Thompson
Premiéra ČR: 5. dubna 2007

Vydáno pod