V galerii AVU ožila Elektrická ovce

Praha - V pražské galerii AVU jsou k vidění díla mladých umělců pracujících na poli nových médií, videoartu, bioartu, konceptuálního umění, elektronických instalací nebo projekce. Výstavu s názvem Elektrická ovce zahájil publicista Ondřej Neff.

Jeden z iniciátorů vznikajícího hnutí kyberkultury P. K. Dick se už v roce 1968 ptal v názvu své knihy, zda sní androidové o elektrických ovcích. Skutečná živá ovce, které organizátoři akce v rohu galerie vytvořili adekvátní zázemí, představuje splnění androidova snu. Ovce je totiž pomocí videokonference v kontaktu se svým stádem.

Dalším živým exponátem, byť tentokrát ne zcela, je robotická rostlina (autor Pavel Sterec) Symbiont, která je řízená mikrokontrolerem, pnoucí se po živém stromě. Bio instalace hledá rovnováhu mezi přírodním a umělým. Další z mladých tvůrců, Aleš Čermák, přispěl do expozice minimalistickým zásahem, kterým narušil stereotypní návyky při pohybu ve známém prostoru. Docílil toho celkem snadno: do galerie se vstupuje jinými dveřmi, než je obvyklé.

Vystavovaná díla jsou Neffovi podle jeho slov blízká, protože mají hodně společného s jeho profesí, kterou je science-fiction. To dokazuje například dílo Kláry Jirkové, která představila nejnovější model vlastního elektronického přehrávače Toastman. Místo topinek obsahuje toaster audiokazety a jsou na něj napojena sluchátka. Zmáčknutím tlačítka ON pro ohřev topinek se ale v tomto případě spustí hudba. Martin Boyer vytvořil elektronickou hračku, ke které ho inspiroval nejznámější výrok kanadského teoretika médií Marshalla McLuhana Medium is a message. Elekronický přenos McLuhanových myšlenek se v Boyerově pojetí jmenuje This medium is a message. K vidění je dále mix osobního videodeníku (Pavel Hronovský), re-exponát evropského remixu čínské kultury do Číny za dumpingovou cenu s názvem Prodávát DVD (Josef Bareš), 3D film Sanitkasan (Ondřej Švadlena) nebo interaktivní instalace Nahoře bez (Štěpán Kleník), která přivede uživatele pomocí aktivního pohybu přímo do stavu beztíže. Expozice bude přístupná do 9. března.

  • Klára Jirková představila na výstavě v pražské Galerii AVU nejnovější model vlastního elektronického přehrávače Toastman. autor: Adéla Pobořilová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/90/8996.jpg
  • Dílo Martina Boyera představuje elektronický přenos myšlenek Marshalla McLuhana prostřednictvím elektronické hračky. autor: Adéla Pobořilová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/90/8995.jpg
Vydáno pod