Albert se bojí – děsivá pantomima

Praha - Malý chlapec Albert, který bojuje se svým strachem, chvíli prožívá western, chvíli sci-fi, chvíli horor. V divadle Alfred ve dvoře se do těchto žánrů a pocitů vžívá Vojta Švejda ve své nové pantomimě.

„Pokoušeli jsme se na strach podívat z mnoha úhlů. Jako když se koukáme na jednu věc přes krystal, díky němu ji vidíme několikrát a ona vypadá pokaždé dost jinak. Strach je ale rozsáhlý pojem, vydal by určitě na obsáhlou knihu nebo na několik představení, takže jsme se rozhodli soustředit jen na jeho určité polohy. Vybrali jsme strach dětský, který má krásnou obraznost. Když se třeba v pokojíku zhasne, tak se skříně najednou mění v něco úplně jiného. Jde tedy především o dětskou fantazii,“ říká k představení jeho protagonista Vojta Švejda.

Hodinová one man show sází na pantomimu a klaunství. Je Švejdovým autorským projektem společně s americkým mimem a režisérem Jamesem Donlonem.

„Já jsem si přizval Jamese Donlona z Kalifornie, se kterým jsem už spolupracoval před sedmi lety na představení Truck Dogs, to bylo představení o psech, kteří se vozí na korbě náklaďáků, což je v Americe běžná věc. Americká pantomima se mi zdá svobodnější, živější. Nejsou tolik svázáni historií, pantomima vznikala přeci jen hlavně tady v Evropě, takže Američané mají odstup, chápou ji jinak a nebojí se do ní vnášet i postupy jiných žánrů, třeba stand-up komedie,“ dodává ke spolupráci s americkým režisérem Vojta Švejda.

Holešovické divadlo Alfred ve Dvoře nemá žádný stálý soubor. Střídají se tu jak představení společně s autory, tak i jednotlivé umělecké disciplíny, od hudebních žánrů přes pohybové divadlo až po různé experimenty.