Kina Art a Světozor nabídnou koktejl španělských filmů

Praha, Brno - V brněnském kině Art začala pětidenní přehlídka španělských filmů. Nabídne hlavně nejnovější snímky, na programu jsou ale i starší, oceněné snímky. Za týden se pak přehlídka přesune do Prahy.

Festival se koná již potřetí, i letos přinese snímky mnoha žánrů - rodinná psychologická dramata, akční i historické snímky. Prostor mají podle organizátorů dostat hlavně mladí, talentovaní filmaři. Jak upřesňuje María Victoria González Román z pořádajícího Velvyslanectví Španělska, představovány jsou snímky vzniklé za poslední tři roky a také starší, které v minulosti získaly filmové ceny. Organizátoři podle ní mysleli jak na nejnáročnější diváky, tak na širší publikum.

I když jsou španělské filmy většinou považovány za temperamentní nebo vtipné, snímky letošní přehlídky jsou spíše vážné. Snaha vykreslit komplikované lidské nitro je vlastní například snímku Tmavěmodrýskoročerný; režisér Daniel Sánchez Arévalo v něm popisuje palčivé pocity nejistoty provázející mladého muže. Tvůrcům se podařilo tápaní a rozpor aktérů natočit velmi sugestivně a snímek stylizovat tak, aby jeho atmosféra odpovídala vnitřnímu pnutí hrdinů.

Mezi třinácti festivalovými snímky je například i oscarový Hlas moře nebo historické filmy Cesta nikam - považovaný za nejlepší španělský film 80. let - a Všichni do vězení. Nejstarším uváděným snímkem je Nenápadný půvab buržoazie režiséra Luise Buñuela, uváděný spolu s Andaluským psem také v rámci letošní putovní přehlídky Projekt 100. K vidění bude i úspěšný mexický snímek Housle; tento jediný zástupce latinskoamerické filmové produkce je první vlaštovkou pro příští rok, kdy by se měla přehlídka rozšířit o španělsky mluvené filmy z Latinské Ameriky.

Přehlídka v Brně potrvá do 23. února, od 26. února do 1. března budou snímky k vidění v nově zrekonstruovaném pražském kině Světozor. Vybrané projekce uvedou sami tvůrci.