Týnský chrám má tři nové zvony

Praha - Týnský chrám na Staroměstském náměstí má tři nové zvony, které po 66 letech doplní chybějící zvonovou soustavu známého pražského kostela. Zvony se jmény Jan Nepomucký, Ludmila a Archanděl Michael vznikly v dílně rodu Dytrychů v Brodku u Přerova. Kvůli největšímu z nich museli kameníci rozšířit okno týnské věže.

Dělníci nejprve pomocí asi stometrového jeřábu snesli ze severní věže pozůstatky příslušenství původních zvonů a haraburdí, které se tam od druhé světové války naneslo. Teprve poté následovalo vynesení nových zvonů. Nejmenší zvon Jan Nepomucký váží přes 300 kilogramů, větší Ludmila je zhruba o 200 kilogramů těžší, nejtěžší Archanděl Michael má dvě a půl tuny. 

Vtažení největšího zvonu Archanděl Michael bylo nejnáročnější. Jeho spodní průměr 1556 milimetrů je totiž širší než okno týnské věže. „Mistři kameníci museli odstranit okenice a vyndat jeden kámen, aby se rozšířil prostor ve spodní části okna. Velmi blízko okna je také zvonová stolice, takže jsme museli pracovat po milimetrech. Co se týče montážních dispozic, byla to jedna z nejnáročnějších akcí, jaké jsme kdy dělali,“ sdělil Rostislav Bouchal z firmy, která zvony instalovala.

Po vynesení dělníci zvony upevní a nainstalují příslušenství. Zvonit budou
na elektrický pohon. „Doufáme, že do Velikonoc se rozezní,“ řekl Jiří Mazal, hlavní zvoník Týnského chrámu. 

Zvony byly do Prahy přivezeny už v prosinci loňského roku, hned po svém vysvěcení. Původně se měly rozeznít už na Vánoce, kvůli vánočním trhům a nepříznivému počasí ale mohly být vyzdviženy až nyní.

"Původní zvony byly rekvírovány na jaře roku 1942 a použity k válečným
účelům," uvedl Mazal. Válečné řádění přežil zřejmě díky své váze jen šestiapůltunový zvon Marie, který je v jižní věži. 

V 90. letech byl v severní věži jako první instalován zvon Anežka, ode
dneška bude mít věž o další tři zvony více. Menší zvonek je ještě v sanktusní věžičce. „Do kompletní soustavy chybí už jen jeden zvon. Záleží na penězích, kdy bude odlit,“ dodal Mazal.