V nominacích na Anděly bodují Kryštof, Kabát a Hapka s Horáčkem

Praha - Nejvíce nominací na letošní hudební ceny Anděl Allianz – celkem čtyři - posbíraly skupiny Kabát a Kryštof a dvojice Petr Hapka a Michal Horáček, o jednu nominaci méně pak zpěvák David Koller. Na dnešní tiskové konferenci, která se pomocí telemostu konala zároveň v Praze a Ostravě, organizátoři představili frontmana skupiny Kryštof Richarda Krajča jako moderátora slavnostního předávání cen.

Kapelu Kryštof akademici nominovali na skupinu roku a jejich desku Rubikon na album roku v kategorii pop & dance. Titulní song Rubikon aspiruje na skladbu roku a celé album pak na nejlepší zvukovou nahrávku. Dvakrát se Kryštof přímo utká se skupinou Kabát a jejich albem Corrida. (skupina roku, zvuková nahrávka), Kabáti mohou ještě vyhrát nejlepší desku v kategorii rock a nejlepší obal.

Hapka s Horáčkem bodovali se svým albem Strážce plamene. Sklidili rovněž čtyři nominace (Album roku v kategorii Rock a Pop, Nejlepší obal roku, Nejlepší zvuková nahrávka a Videoklip roku k písni Jarka Nohavici a Jany Kirschner První noc v novém bytě). Po dvou nominacích pak nasbíraly kapely Divokej Bill, Wohnout a J.A.R., projekt Gipsy.cz, Michal Pavlíček a Anna K. Ve hře o skupinu roku je ještě formace Divokej Bill, mezi zpěvačkami se rozhodne mezi Annou K., Lenkou Dusilovou a Helenou Zeťovou. Nejlepší zpěvák pak vzejde z trojice Dan Bárta, David Koller a Matěj Ruppert.

Slavnostní předání sošek anděla hrajícího na šalmaj těm nejlepším z české hudební scény proběhne 17. března v ostravské ČEZ Aréně. Richard Krajčo jako hlavní moderátor celého večera se tak možná dostane do situace, kdy vyhlásí sám sebe. Předání odvysílá v přímém přenosu Česká televize a ČRo 1. Na akci vystoupí řada interpretů: Divokej Bill, Kryštof, Aneta Langerová, Lucie Bílá, Olympic nebo Ewa Farna.

Tradiční žánrové ceny, letos rozšířeny o kategorii Ska & Reggae, budou uděleny 15. března v ostravském klubu Boomerang. Další novinkou letošního ročníku je Andělský týden, který startuje v sobotu 10. března koncerty napříč všemi styly v ostravských klubech. K vidění budou totiž skupiny nominované v žánrových cenách. Vystoupení vyvrcholí v pátek pokusem o rekord, kdy se uskuteční zhruba 250 koncertů na různých místech Česka.