O ceny Magnesia litera soutěží skoro 300 knih

Praha - V šestém ročníku výročních knižních cen Magnesia Litera bude letos soutěžit rekordních téměř tři sta titulů. Nakladatelé, autoři a další zájemci o literaturu přihlásili do soutěže o nejlepší díla přibližně o padesát knih více než loni.

Nominace odborných porot v kategoriích nakladatelský čin, překlad, naučná literatura, kniha pro děti, poezie, próza a objev roku budou zveřejněny 8. března. Z každé kategorie vzejde trojice finalistů. Slavnostní vyhlášení vítězů pak proběhne 22. dubna v pražské Městské knihovně. Ceremoniál odvysílá Česká televize živě na ČT2. Pořadem bude provázet Jan Burian a oproti minulým letům bude přenos o čtvrt hodiny delší.

Letošní ročník Magnesia litera přichází s významnou novinkou: soutěž bude rozšířena o kategorii publicistický počin, kterou podle organizátorů soutěže umožnil právě delší televizní přenos. Do kategorie publicistika budou spadat publikace, které nepatří mezi fikci, ale zároveň nejsou ani tradiční odbornou literaturou s poznámkovým aparátem. Jedná se tedy o rozhovory, biografie, autobiografie, reportáže, eseje, deníky, cestopisy a podobně, uvedl Pavel Mandys z pořádajícího sdružení Litera. Správnost tohoto rozhodnutí potvrzuje i ohlas nakladatelů: tato kategorie se stala třetí nejpočetněji zastoupenou (po překladech a próze) se 44 přihlášenými tituly.

Kromě toho se udělí i cena za přínos české literatuře. Ta je určena osobnosti, která významně pomohla české literatuře nebo knize. Oceněným tak může být například i režisér, výtvarník nebo skladatel. Knihu roku, která pro autora znamená finanční odměnu, pak vyhlásí hlavní porota ze všech nominací. Od února už navíc probíhá anketa o nejlepší knihu podle čtenářů. Hlasovat lze pomocí pohlednic, které zájemci naleznou v knihkupectvích, knihovnách, školách, kavárnách a restauracích.

Hlavním posláním cen Magnesia Litera je podpora a popularizace dobrých knih, ať už původních českých nebo překladových. Městská knihovna jako spolupořadatel letošního ročníku pak bude nominované knihy vystavovat.

Seznam přihlášených knih není veřejný, protože podle pořadatelů není závazný. Porotci mohou do soutěže zařadit i další knihy podle svého názoru. Takový byl případ knihy Příběhy dlouhého století, která ve druhém ročníku soutěže nebyla přihlášena, ale nakonec získala hlavní cenu.

Více podrobností o výročních knižních cenách Magnesia Litera naleznete na www.magnesia-litera.cz.