Rusové útočí na Oscara

Moskva - V nejužší nominaci na prestižní zlaté sošky za zahraniční film se sešli hned dva ruští režiséři - Nikita Michalkov s dramatem "12" a Sergej Bodrov, který s filmem Mongol oficiálně soutěží za Kazachstán. Podle obou režisérů je to důkaz toho, že ruská kinematografie je po hubených letech opět ve formě.

Osm let si dal Nikita Michalkov od filmového plátna oddech. Teď se vrací a zase je kolem toho rozruch. Chytrý remake amerického filmu 12 rozhněvaných mužů má typicky ruskou zápletku: čečenský výrostek je obviněn z vraždy nevlastního otce, ruského důstojníka. Spor dvanáctičlenné poroty o vinu či nevinu čečenského kluka naplno obnažuje rasismus, xenofobii i další nemoci ruské společnosti. 
  
„Podle mne to není remake, ale úplně nový film. O tom, jak málo posloucháme své svědomí, nakolik jsme vlastně lidé,“ přibližuje snímek herec Sergej Garmaš.  
  
Režisér Nikita Michalkov dodává: „Pro mne je ten film hrozně důležitý. A možná trochu neskromně si myslím, že i pro ruskou společnost. Snaží se klást nepříjemné otázky a společně s divákem na ně hledat odpověď.“
 
I přes nenápadně nacionalistické linky vytahuje snímek „12“ znovu do popředí hrůzy čečenské války. A hlavně ruskou nejistotu, jak se k nim postavit. „Je to příběh o milosrdenství. Ptá se nás, nakolik jsme milosrdní, nakolik dokážeme respektovat práva člověka, ke kterému cítíme odpor,“ upozorňuje další z herců Sergej Makoveckij. 
 
Obrat ruského filmového průmyslu se za posledních osm let zvýšil téměř padesátkrát, celou čtvrtinu z toho tvoří domácí ruské filmy. Stále častější jsou i mezinárodní koprodukce. K nim patří i Mongol ruského režiséra Sergeje Bodrova. Příběh mongolského vůdce Čingischána stál přes 20 milionů dolarů. Stojí za ním rusko-kazašsko-mongolsko-německá produkce.
 
Filmová kritička Valerija Pajkovová koprodukci hodnotí: „Myslím, že rozpočtem ty snímky ještě nemohou s Hollywoodem soupeřit, ale je to určitě nový impuls pro ruský film.“ A domácí diváci souhlasí. Jen drama „12“ jich v prvním týdnu přilákalo několik desítek tisíc a vydělalo přes 2 miliony dolarů.