Vláčilovy filmy se budou promítat na vodu nad Vltavou

Praha - Sekvence z nejslavnějších snímků Františka Vláčila Údolí včel a Marketa Lazarová se budou promítat na vodní stěnu, která bude instalována na Vltavě. Neobvyklá projekce bude součástí doprovodného programu výstavy o režisérovi Františku Vláčilovi, která začala minulý týden v Císařské konírně na Pražském hradě. V centru Prahy bude možné promítání na vodu sledovat od 21. do 23. února, vždy od 18:00 do 21:00.

Vodní stěna bude umístěna na plovoucím pontonu na Vltavě poblíž Mánesova mostu a Vysoké školy uměleckoprůmyslové. Projekce tak bude nejlépe viditelná z Karlova mostu při pohledu po směru toku Vltavy. Večer je navíc vodní stěna téměř neviditelná, takže vzbuzuje dojem, že neorámovaný obraz vyrůstá z vody, slibují pořadatelé. 

Unikátní systém dvojité stěny vyvolává iluzi trojrozměrného obrazu. Po třech únorových dnech slibují pořadatelé další projekce na březen a duben.

Výstavu provázejí i další projekce na různých místech; v suterénu Císařské konírny budou od 22. února pro návštěvníky výstavy zdarma připraveny krátké dokumenty věnované buď přímo osobě Františka Vláčila či méně známé dokumentární filmy natočené Vláčilem - například režisérova prvotina Skleněná oblaka, jeho snímek Praha secesní natočený v období normalizace nebo Genus režiséra Karla Smyczka.

V sále Mladotova domu ve Vikářské ulici se budou po celou dobu trvání výstavy konat projekce Vláčilových stěžejních filmů Údolí včel, Markéta Lazarová, Ďáblova past a Holubice. Vstupné na tyto projekce stojí 50 korun, každý návštěvník výstavy má v ceně vstupenky jednu projekci zdarma.