Slovenské divadlo opět v Praze

Praha - Přehlídku českých i světových autorů na slovenské divadelní scéně nabídne 13. ročník festivalu Slovenské divadlo v Praze. Od 23. února do 4. května se bude pořádat na scéně pražského Divadla Bez zábradlí. Diváci zhlédnou celkem šest slovenských divadelních souborů v devíti představeních.

Svatopluk Vičar z Divadla Bez zábradlí informoval, že festival zahájí slovenská herečka Emília Vášáryová, která se stala patronkou letošního ročníku. Úvodní inscenací bude lyrická komedie Manon Lescaut od Vítězslava Nezvala v podání Slovenského národního divadla, která se v sobotu bude hrát na pražské scéně a v neděli v Divadle Karlovy Vary. Nezvalovu hru přebásnil Ľubomír Feldek. Za titulní roli Manon obdržela Táňa Pauhofová na Slovensku Cenu Dosky 2006.

Bratislavská Astorka Korzo '90 zahraje Smočkovu komedii Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho. Trio českých autorů doplní na začátku března dramatizace novely Michala Viewegha Andělé všedního dne, kterou přiveze Slovenské komorní divadlo Martin.

Nitranské Divadlo Andreje Bagara uvede v polovině března jednu z nejslavnějších her norského dramatika Henrika Ibsena Heda Gablerová. Z produkce Radošinského naivního divadla zhlédnou čeští diváci na konci dubna Stvoření světa od Stanislava Štepky. 

Bratislavské Studio L+S přiveze na poslední den festivalu oblíbený titul Život na třikrát od francouzské autorky Yasminy Rezy. V atraktivním obsazení se mimo jiné představí Milan Lasica, Emília Vášáryová i Milan Kňažko. Pořadatelé také jednají o koncertu Miroslava Žbirky, který by se měl uskutečnit na konci dubna. 

Slovenští umělci účinkují v Praze často. Začátkem roku zde hostovala opera Slovenského národního divadla, koncem roku se představil i jeho balet. Na konci ledna uvedla Městská divadla pražská v divadle Rokoko malou přehlídku slovenského divadla. Častými hosty pražských jevišť jsou režisér Jozef Bednárik a scénograf Jozef Ciller; slovenští herci tradičně zakončují i Léto hereckých osobností pražského Studia Dva.