Muzikálem proti šikaně a násilí

Praha - V devadesátých letech po tragédii v Solingenu, kde zemřelo při žhářském útoku pravicových extremistů pět Turků, vznikl v Německu projekt Silní bez násilí, zaměřený proti školní šikaně a násilí. Teď se projekt dostává i do Česka. Jeho součástí je i muzikál Streetlight z dílny multietnické skupiny Gen Rosso.

Muzikál vznikl na základě skutečného příběhu z konce šedesátých let. Afroameričan Charles Moates žil v jedné chicagské čtvrti. Svůj život obětoval kvůli vlastnímu přesvědčení. Byl zabit kvůli své víře ve svět, kde se dá žít v klidu a míru, v soužití různých kultur, v přátelství mezi černými a bílými. 
 
„Streetlight není název obyčejné pouliční lampy - je to hlavně vyprávění o Charlesovi jako světle v temném a chladném životě města. To byla základní myšlenka muzikálu,“ říká skladatel a umělecký šéf Gen Rosso Benedikt Enderle. Skupina nepřijíždí do Česka poprvé. V Československu byli hned po revoluci, v roce 1990.
 
V Praze  se muzikál hraje ve čtvrtek 21. února v Areálu Letov, v letňanských filmových ateliérech Prague Studios. V pátek 22. února se tamtéž uskuteční představení pro školy. V Brně, kde je muzikál součástí projektu „Silní bez násilí“, se bude vystoupení konat ve středu 27. února v Městské sportovní hale Vodova. 

Vydáno pod