Letní Letná 2007 – dnes naposled

Představením Cirque ici skončil 2. září letošní ročník mezinárodního setkání nového cirkusu, divadla, hudby a vizuálního umění Letní Letná. Termín nový cirkus se používá k označení uměleckého směru, který v sobě pojí akrobacii s divadelní imaginací.

Jedním z čelních představitelů nového cirkusu posledních let je Francouz Johann Le Guillerm. Představením Secret, na kterém pracoval 10 let, uzavírá letošní Letní Letnou. V programu k tomuto představení se píše: „Ve stanu Cirque ici i ty nejobyčejnější předměty ožívají vlastním tajuplným životem - knihy, květináče, lana, prkna, čtyřmetrové pruty a další objekty. Zapomenete na zákonitosti okolního světa a budete se zatajeným dechem sledovat, co je vůbec možné a čím vás v následujícím okamžiku tento cirkusový šaman překvapí. Slovo ´nemožné´ zde nemá místo."

Nestává se příliš často, aby záměru a představám odpovídal i výsledek. V případě Cirque ici se to podařilo v plné míře. Divák je od začátku do konce chtě nechtě fascinován nejen akrobatickou dovedností, ale i umělcovou představivostí, se kterou naprosto nečekaně ovládá neživé předměty.

Květináče i ocelové pruty v aréně doslova ožívají a diváci překvapeně zírají na jejich „drezůru". Guillerm jako šaman nejen zaklíná věci, ale porušuje fyzikální zákonitosti a vytváří atmosféru tak nabitou energií, že obecenstvo téměř nedýchá. Ticho čas od času přeruší jen citoslovce údivu.

Rozloučení s festivalem Letní Letná bylo tedy více než dokonalé a lze se jen těšit na příští ročník.