V Praze začal třetí ročník festivalu španělských filmů

Praha - Projekcí historického dramatu Hloupá dáma začala v úterý v kině Světozor pražská část III. ročníku festivalu španělských filmů. Přehlídka, která se minulý týden konala v Brně, nabídne filmovým fanouškům tucet celovečerních snímků. Potrvá do 1. března.

Zahajovací film natočil režisér Manuel Iborra na motivy povídky Lope de Vegy. Na pozadí příběhu dvou sester, které se snaží, každá svým způsobem, uniknout soudobé společnosti, v něm přibližuje Španělsko 17. století. Jedna na to jde prostřednictvím knih, druhá tím, že ze sebe dělá hloupou. Na festivalu v Malaze snímek dostal čtyři ocenění.

Bonusem pražské části je promítání filmové klasiky - snímků Nenápadný půvab buržoazie a Andaluský pes režiséra Luise Bunuela, které jsou zařazeny i do letošního programu putovního Projektu 100. První, založený na jeho snech a snech Salvadora Dalího, natočil Bunuel ve 29 letech jako svůj režijní debut. Druhý vznikl, když mu bylo 72 let, a kromě jiných poct a nominací získal Oscara za nejlepší cizojazyčný film roku 1973.

Třetí ročník festivalu je podle pořadatelů ze španělského velvyslanectví a Institutu Cervantes určen pro širší publikum než ty předchozí. Do programu byl zařazen i mexický snímek Housle, vítěz posledního Festivalu iberoamerických filmů ve městě Huelva.

„Je první vlaštovkou pro příští rok, kdy by se měla přehlídka rozšířit o španělsky mluvené filmy z Latinské Ameriky,“ řekla kulturní atašé španělského velvyslanectví María Victoria Gonzálezová. Letos se promítají i starší tituly, třeba z poloviny 80. let, snímky mladých talentovaných režisérů a filmy oceněné národní cenou Goya.

„Nesoustředili jsme se pouze na kasovní trháky, spíše jsme se nechali vést porotami festivalů. Většina z vybraných filmů byla odměněna cenou Goya za režii,“ dodala Gonzálezová. Hned tři filmy se kupříkladu dotýkají poměrů za Frankovy éry ve Španělsku. Veškeré informace o festivalu včetně kompletního programu naleznou zájemci na adrese www.pelicula.cz.

„Festival španělských filmů patřil k divácky nejúspěšnějším akcím v kině Art za poslední rok,“ zhodnotil průběh první části přehlídky náměstek ředitele Brněnského kulturního centra Daniel Zásměta. Dvanáct projekcí navštívilo přes tisíc diváků - přitom sál kina má kapacitu 150 míst. Největší zájem byl o filmy Obaba, Tmavěmodrýskoročerný a Já jsem Juani.

Vydáno pod