Národní muzeum za deset let: moderní, plně funkční celek přístupný z podzemí

Praha - Za deset let naleznou návštěvníci Národního muzea na Václavském náměstí v Praze (NM) jeho expozice ve dvou objektech. Vedle zrekonstruované památkově chráněné historické budovy i v objektu bývalého Federálního shromáždění (FS), který s ní propojí tunel. Muzeum tak získá několik tisíc metrů čtverečních pro expozice a výstavy. Tento celek má stoprocentně fungovat v roce 2018, který bude 200. výročím založení muzea. Nyní pokračují technicko-administrativní práce, stavebně-historické průzkumy a dokončuje se definitivní investiční záměr generální rekonstrukce s rozpočtem 4,5 miliardy korun.

„Intenzivně připravujeme stěhování a balíme sbírkové předměty. Zároveň chystáme rekonstrukci depozitáře v Terezíně, kam se v roce 2010 postěhují fondy historického muzea a knihovny,“ říká generální ředitel NM Michal Lukeš. Připravuje převzetí budovy FS, která byla v roce 2006 muzeu přidělena usnesením vlády. K dispozici bude v momentě, kdy ji opustí Svobodná Evropa, což se stane nejpozději k 31. březnu 2009.

„Vypadá to jako dlouhá doba, ale bude to už za 13 měsíců, takže navazujeme komunikaci s ministerstvem financí, abychom předávání objektu zvládli v nejkratší době, a se zástupci Svobodné Evropy řešíme technické detaily,“ vysvětluje Lukeš. Jeho záměrem je alespoň přízemní prostory objektu otevřít veřejnosti okamžitě. „Budova je to veliká, v centru Prahy, ale málokdo měl možnost vidět ji zevnitř. Proto uvažujeme o možnosti instalace výstavy nejen o historii této rozhlasové stanice,“ dodal.

Projekt počítá s propojením obou budov do jednoho návštěvnického a technologického celku. Nový objekt umožní především přestěhování kanceláří z původní historické budovy, a ulehčí tak její náročnou generální rekonstrukci. Už teď se pracuje na projektu podzemního tunelu. „Byli bychom rádi, kdyby se podařilo udělat vstup do komplexu přímo z metra. Když se to povedlo u Flory a Palladia, proč by to nemohlo jít na státní zakázce,“ říká Lukeš. Byla by tam i šatna, přičemž tunelem by se lidé dostali do všech expozic suchou nohou. Muzeum by tak mělo tři vchody - hlavní, ten z FS a další z metra.

Výsledkem takzvané revitalizace Václavského náměstí má být likvidace magistrály před muzeem. I tento projekt by měl být podle Lukeše co nejdříve hotov. „Pokud by totiž zůstala rušná tepna zachována, i po rekonstrukci by nám ubírala návštěvníky. Navíc by opravený objekt dále poškozovala, a kdyby se začalo kopat až po rekonstrukci, která má skončit v roce 2015, budovu by to znehodnotilo stavebním ruchem,“ dodává ředitel.

Stát vyčlenil na rekonstrukci včetně přípravných prací 3,8 miliard korun. K tomu je nutno připočítat zhruba 371 milionů na opravu depozitáře v Terezíně, dalších 95 milionů na stěhování, balení sbírek a vybavení depozitářů. Zhruba 160 milionů si vyžádá základní provozní převzetí budovy FS. Usnesení vlády z listopadu 2006 počítá ještě s neinvestičními náklady na činnost NM: 26,4 milionu na provoz a 10,2 milionu na osobní náklady a nezbytnost zvýšit počet pracovníků o 31 lidí.

Cíle: 

do 31. března 2009: převzetí budovy Svobodné Evropy

podzim 2009: otevření Národního památníku na Vítkově s expozicí Křižovatky české a československé státnosti - ideje a idealisté

2010: Fondy knihovny a historického muzea se stěhují do depozitáře v Terezíně

do roku 2011: vystěhování hlavní budovy, konec přípravných prací

2011: zahájení rekonstrukce, část provozu bude přenesena do budovy někdejšího FS

2015: ukončení rekonstrukce

do roku 2018: plné vybavení expozic a stoprocentní využití budovy někdejšího FS

Vydáno pod