ND žije duchem Destinnové

Praha - Pěti mimořádnými uvedeními opery La fanciulla del West (Děvče ze Západu), výstavou historických fotografií umělkyně a přednáškou  připomene Národní divadlo v Praze sto třicet let, které 26. února uplynuly od narození nejproslulejší české operní divy Emy Destinnové.

Jak podotýká šéf opery Národního divadla Jiří Heřman, pěvkyně celosvětového významu na jevišti Národního divadla debutovala v roce 1901 v roli Carmen. Heřmanův tým připravil pro diváky na 13. března reprízu inscenace Pucciniho opery La fanciulla del West (Děvče ze Západu). Ema Destinnová při světové premiéře v roce 1910 v newyorské Metropolitní opeře ztvárnila hlavní roli Minnie, jež pro ni Puccini napsal. V současném nastudování se role Minnie v alternaci s Evou Urbanovou zhostila přední sólistka opery Národního divadla Anda-Louise Bogza, která za ni byla nominována na prestižní Cenu Thálie 2007.

V den narození Emy Destinnové (26. února) se v Národním divadle konal slavnostní akt; za účasti vedení Národního divadla
přednesla pěvkyně Soňa Červená výběr z básnické tvorby Emy Destinnové, s krátkou přednáškou vystoupil Jan Králík a byla představena výstava fotografií.

Uměleckou a životní pouť Emy Destinnové zmapuje ve své další přednášce 11. března Jan Králík; přednáška začne v 15 hodin ve foyer historické budovy. 

Až do 4. května bude na I. a II. balkonu historické budovy Národního divadla pro návštěvníky všech představení k vidění výstava fotografií, kterou připravila opera Národního divadla ve spolupráci s Divadelním oddělením Národního muzea. Soubor představuje Emu Destinnovou
v mnoha rolích jejího repertoáru - v roli Carmen, Tosky, Salome, Aidy, Wagnerovy Alžběty (Tannhäuser) a Senty (Bludný
Holanďan), z českého repertoáru třeba jako Libuši, Mařenku z Prodané nevěsty, Miluši z Dalibora.