Mezinárodní výstava Pražské quadriennale se představuje ve světě

Praha - Na několika místech amerického kontinentu se letos na jaře uskuteční prezentace mezinárodní soutěžní přehlídky scénografie a divadelní architektury Pražské quadriennale (PQ). Výstava tří desítek fotografií z jejího loňského 11. ročníku se nejdříve v březnu představí v Houstonu v rámci 48. ročníku konference a výstavy Amerického institutu pro divadelní technologie.

„Každoročně se jí tam účastní na 4000 divadelníků z celého světa. Součástí naší prezentace bude projekce DVD o historii PQ a řada diskusí věnovaná uplynulému ročníku této nejrozsáhlejší a nejvýznamnější akce svého druhu na světě, která začala psát v Praze svou historii v roce 1967. Prezentace budou mít v Houstonu i tvůrci vítězné ruské expozice a také několik držitelů Zlatých medailí,“ řekla hlavní koordinátorka PQ Daniela Pařízková z pražského Divadelního ústavu.

Poté se výstava přesune do Washingtonu, kde bude od 1. dubna do 18. května umístěna v Katzen Centre - American University Museum, a to za podpory českého velvyslanectví.

Podle Pařízkové je další putovní expozice v těchto dnech umístěna v Českém centru v Moskvě, kde potrvá do poloviny března. Hostí ji také Mexiko City. Tam je instalována spolu s mexickou národní expozicí, jež byla v Praze oceněna Zlatou medailí za nejlepší kostýmy.

Výstava o PQ 2007 byla už součástí přehlídky českého divadla v Záhřebu. Instalace v mexickém Palacio de Bellas Artes potrvá do 20. dubna, v květnu a červnu ji uvidí zájemci zejména ve skandinávských zemích.

„V březnu se také budeme prezentovat v kolumbijské Bogotě v rámci jedné z největších mezinárodních divadelních přehlídek Festival Iberoamericano de Teatro - Bogota International Theater Festival. Naším cílem je propagovat quadriennale v Latinské Americe a rozšířit účast umělců z těchto zemí na příštím ročníku v Praze v roce 2011,“ dodala Pařízková.

Loňskou výstavu scénografie a divadelní architektury si během deseti červnových dnů prohlédlo na pražském Výstavišti téměř 23.000 lidí. Bylo mezi nimi i 5000 odborníků ze 60 zemí. Podle ředitele PQ Ondřeje Černého se tu potkal celý divadelní svět.

„Výstava představila vrcholy světové scénografie za poslední čtyři roky, konfrontovala je se studentskou kreativitou a scénografům a architektům dala příležitost k setkáním, diskusím a k tvorbě,“ shrnul loni Černý její 11. ročník. Jednali tu i zástupci Mezinárodní organizace scénografů, divadelních architektů a techniků, která byla v roce 1967 založena právě v Praze. Také Mezinárodní divadelní ústav vznikl před 60 lety v Praze.

Sekci národních expozic obeslal loni rekordní počet 48 zemí. V silné konkurenci udělila mezinárodní porota hlavní cenu Zlatou trigu Rusku, zlaté medaile si odvezli divadelníci z Portugalska, Mexika, Španělska, Lotyšska, Německa, Jihoafrické republiky, Slovenska a Tchaj-wanu.