Letošní Čeští lvi budou patřit všem nominovaným

Praha - První březnový večer bude patřit prestižním filmovým cenám Český lev. V pořadí 15. ceremoniál má být jiný než obvykle; uskuteční se sice na tradičním místě, ve Velkém sále pražské Lucerny, ale organizátoři z České filmové a televizní akademie a moderátor Jaroslav Dušek chtějí složit poklonu českému filmu a všem nominovaným. Až na výjimky z řad sponzorů se proto na pódiu neobjeví dosud obvyklí předávající z řad známých osobností.

„Na pódium pozveme všechny nominované ve 12 kategoriích a předáme jim plakety,“ řekl ředitel akademie Petr Vachler. Cenu za dlouholetý umělecký přínos převezme z rukou ministra kultury Václava Jehličky dvaaosmdesátiletý režisér a scenárista Vojtěch Jasný, tvůrce zhruba sedmi desítek filmů, včetně legendárních titulů Až přijde kocour a Všichni dobří rodáci.

Čerstvé držitelky Oscara Markéta Irglová a francouzská herečka Marion Cotillardová, nominovaná na Českého lva za ztvárnění šansoniérky Edith Piaf ve stejnojmenném koprodukčním snímku, na ceremoniálu nevystoupí. Irglová je spolu s Glenem Hansardem stále v USA, Cotillardová natáčí po boku Johnnyho Deppa rovněž v USA film Veřejní nepřátelé.

Podle Vachlera Jaroslav Dušek s nápadem přivést na pódium všechny nominované přišel už před čtyřmi lety, Vachlerovi a akademii ale trvalo dlouho, než představu přijali. Do programu večera zasáhne také zpěvák Dan Bárta a jedenáctiletý nevidomý klavírista Lombino Roberto. Ceremoniál bude vysílat od 20:00 v přílém přenosu Česká televize. 

O hlavní cenu o nejlepší film roku 2007 se utkají snímky Tajnosti (režie Alice Nellis), Václav (režie Jiří Vejdělek) a Vratné lahve (režie Jan Svěrák), v trojici nominovaných za nejlepší režii figuruje místo snímku Jiřího Vejdělka retrosnímek …a bude hůř Petra Nikolaeva. Hlasování probíhá dvoukolově, uzavřeno bylo pár hodin po vyhlášení Oscarů 25. února; 95 procent hlasů bylo odevzdáno už předtím.

Vydáno pod